A bérbe adott lakás hozama felveszi a versenyt az állampapírral

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a bérbe adott lakások hozama 7 százalék körüli, ami már elég ahhoz, hogy felvegye a versenyt az állampapírokkal - közölte az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó az MTI-vel.

A hozamot az Otthon Centrum a lakás vételárához mérte, nem számolt sem a vásárlás, sem a kiadás járulékos költségeivel, és figyelmen kívül hagyta az értéknövekedést is.

Általános tendencia, hogy a panel lakások hozama meghaladja a téglából épültekét. Ennek indoka az, hogy a panel lakások jóval olcsóbbak a téglából épülteknél, ugyanakkor a bérleti díjban jóval kisebb a különbség - áll az elemzésben. Ez alól Miskolc az egyedüli kivétel, ahol a tégla lakások hozama meghaladja a 7 százalékot, míg a paneleké csak 6,5 százalék.

A legmagasabb hozammal Budapesten a X. és a XIX. kerületi panel lakások bírnak: mindkét kerületben a hozam meghaladja a 8 százalékot. Ugyanakkor az V. kerületben - ahol csak tégla lakások találhatók - a hozam nem éri el a 4 százalékot sem.

Az elemzés kitér a bérbeadás adózására is. Ez áfa-mentes szolgáltatás, vagyis a bérbeadónak a bérleti díjra nem kell áfát felszámítania, viszont az e tevékenységhez tartozó beszerzéseinek forgalmi adóját sem vonhatja le.

Bonyolultabb az szja-szabály. Az idén a lakbér két módon adózhat: vagy külön adózó jövedelemként, vagy - a bérbeadó választása alapján - az összevont adóalap részeként, mint önálló tevékenység. Az Országgyűlés által elfogadott adómódosítások alapján, a jövő évtől a helyzet változik, már csak az összevont adóalap részeként lehet adózni az ingatlan bérbeadás után.

Az önálló tevékenységnél a bérbeadó választhat: vagy tételesen számolja el a költségeit, vagy pedig 10 százalék átalányt alkalmaz. A nyári adócsomag részeként változott meg az értékcsökkenés elszámolhatósága, ami akkor alkalmazható, ha a bérbeadó tételes költségelszámolást alkalmaz.

Cikkajánló:

$$3055$$

$$3054$$

$$3053$$