A jövedelemadótól vár fellendülést a Cushman & Wakefield

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 16 százalékos egységes jövedelemadó meghozhatja a budapesti irodapiacon a várt fellendülést - áll a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó közleményében, amelyet eljuttatott az MTI-nek is.

A feltételezés azon alapul, hogy a szolgáltatóközpontok a jelenlegi alacsony bérleti díjak mellett alacsonyabb foglalkoztatotti költségekkel is kalkulálhatnak. Eddig olyan nagy multik helyezték szolgáltató központjukat a magyar fővárosba, mint a BP, az Exxon Mobile vagy a Diageo.

Az érvek között sorakoztatja fel a Cushman & Wakefield azt a tényt, hogy 2007 óta ez a szektor 140 ezer négyzetméter irodát vett bérbe, és volt olyan év, amikor a bérbe vett felület egyharmada jutott rájuk. A közlemény kiszámolja azt, hogy a bruttó 500 ezer forintos fizetésből idén 274 ezer, míg jövőre 310 ezer forint marad a munkaadó zsebében. A 13 százalékos többlet azt jelenti, hogy jövőre ennyivel kevesebbe kerül a munkavállaló, változatlan nettó bér mellett.

A közlemény nem tér ki arra, amit ingatlanfejlesztők és bérbeadók többször hangsúlyoztak: a szolgáltató központok a bérleti díj és a munkabér mellett a beépített technológiára is érzékenyek. Miután a technológia három év alatt elévül, ha másutt olcsóbban jutnak irodához és munkaerőhöz, ott szerelik be az új generációs technikát, és simán odább állnak egy vagy több országhatárral.

Cikkajánló:

$$3054$$

$$3053$$

$$3052$$