Még karácsony előtt átadhatják a Tiszavirág hidat Szolnokon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nemrégiben egy baleset késleltette a beruházást: szeptember 17-én munkavégzés közben a Tiszába esett és megfulladt egy munkás, akinek a halála miatt a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával eljárást indított.

Dobó Gábor elmondta: november 29-én megkezdődött a híd műszaki átadás-átvételi eljárása. Az eddig feltárt hibák kijavítását, illetve a hiányosságok pótlását december 17-ére vállalta a kivitelező Közgép Zrt. Ezt követően már csak a hatósági engedélyek kiadásán múlik, mikor vehetik birtokba a gyalogosok és a kerékpárosok az új átkelőt.

A szakember szerint minden esély megvan arra, hogy ez a karácsonyi ünnepek előtt megtörténjen. Mint elmondta, a statikus és a dinamikus próbaterhelést az időjárás miatt december 5-e helyett előreláthatólag a jövő hét első felében végzik el. Előbbi próba keretében több mint 200 tonna súlyt - egyenként egytonnás, vízzel teli műanyag tartályokat - helyeznek el a hídon. A dinamikus teszt pedig abból áll, hogy a Műszaki Egyetem száz hallgatója egyszerre gyalogol, kocog, fut és dülöngél majd a híd járdáján és kerékpárútján - magyarázta a főmérnök.

A Tiszavirág híd átadásának határidejét eredetileg 2010. szeptember 1-jére, Szolnok város napjára tűzték ki. A beruházás csúszását a szakemberek közlése szerint az elmúlt egy évben kialakult sorozatos vis maior helyzetek - elsősorban a Tisza magas vízállása - indokolják. 
A jövő évre áthúzódó befejezés már kötbérrel fenyegetné a fővállalkozót - tette hozzá Dobó Gábor, aki az eddigi nehézségeket felidézte utalt arra: a 2009 őszén kezdődött építkezés során számos olyan árhullám vonult le a Tiszán, amely elöntötte az ártéri munkaterületet, emiatt 2010 júliusáig csak rövid időszakok voltak alkalmasak az alapozásra. 

Közép-Európa és az ország legnagyobb gyaloghídjának elkészítése nettó 1,2 milliárd forintba kerül, a költségek 70 százalékát európai uniós támogatásból, a többit pedig önerőből fedezi a Tisza-parti megyeszékhely önkormányzata. 

A tiszavirágot mintázó, acélszerkezetű építmény különleges, ritkán alkalmazott műszaki megoldások egész sorát vonultatja fel. Tömege 550 tonna, hossza 444 méter. A folyómederhez a legközelebb eső két pillére egymástól 120 méter távolságban áll. A projekt részeként új dísztér is épül a gyalogoshíd belvárosi hídfőjénél.

Cikkajánló:

$$3087$$

$$3086$$ 

$$3084$$