Egymilliárd forint Gyál városközpontjának kialakítására

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nagyrészt uniós támogatással indult projekt keretében új városháza, sétálóút és kerékpárút, valamint számos parkoló épül - közölte az önkormányzat beruházási ügyintézője kedden az MTI-vel.

Zabán Zsuzsanna elmondta, hogy az 1997-ben várossá nyilvánított Gyálnak jelenleg nincs "igazi" városközpontja, ezt a hiányt hivatott pótolni a napokban fakivágással indított gigaprojekt. A csaknem egymilliárdos beruházáshoz az unió 726 millió forint támogatás nyújt, a többi pénzt önerőből teremtik elő. 

A tervek szerint új polgármesteri hivatalt építenek a meglévő helyére, a főút nyomvonalát pedig a vasút mellé helyezik át azért, hogy a Kőrösi úti nyomvonalat nyugalmas sétálóterületté, hangulatos városközponttá formálhassák. 

A kerékpárúttal "megtoldott" sétálóutca építésén kívül két, belváros közeli utcában 30-30 parkolóhely megépítése, illetve számos útfelújítás is szerepel a tervekben - tette hozzá az ügyintéző, aki kitért a helyi zöldségpiac térkővel történő burkolására és csapadékvíz-elvezető rendszerének rekonstrukciójára is. 

Mint mondta, e munkálatok költségeihez szintén hozzájárult az unió, ám a leendő új főút mentén húzódó Budapest-Lajosmizse vasútvonal Gyálon átvezető szakaszának megerősítését saját erőből kell megoldaniuk. A biztonsági okokból elengedhetetlen vasúti korszerűsítés költségei még nem ismertek. 

Cikkajánló:

$$3089$$

$$3088$$

$$3087$$