Befektetők fogadására kész a fényeslitkei ipari park

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Befektetők fogadására kész a fényeslitkei intermodális közforgalmú ipari-logisztikai park. A 3,5 milliárd forintért épült létesítmény alapinfrastruktúráját, közműhálózatát szombaton adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település határában.

Ilenczfalvi-Szász Gábor, a projektmenedzseri feladatokat ellátó Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója az avatáson elmondta, hogy az ipari park a záhonyi térség 37 milliárd forint összértékű, komplex gazdaság-fejlesztési programja keretében épült Fényeslitke és Komoró között, 160 hektáros területen.

Az MTI munkatársának kérdésére válaszolva kiemelte: a terület kétharmadára jelenleg már van befektetői érdeklődés, az egyik jelentkező, az ukrán Vorskla Steel Cégcsoport például 700 eurós beruházással, ezer dolgozót foglalkoztató acélhengerművet szándékozik építeni Fényeslitkén.

Magyari Jenő, az ipari park termelői infrastruktúráját kiépítő nyíregyházi KE-VÍZ 21 Zrt. projektvezetőjének tájékoztatása szerint a területen a teljes kommunális vízi közmű, út, elektromos és gázhálózatot kialakították.

Nagy Lajos, a beruházást ellenőrző MÁV Zrt. mérnöki csoportjának tagja közölte: az ipari park gázhálózatát a TIGÁZ Zrt. készítette, valamint vasúti hálózatának kivitelezője pedig a Vasúttechnikai Kft. volt. Az utóbbi 860 millió forintos költségből 1.300 méter hosszú keskeny és 650 méter széles nyomtávú vasúti pályát épített a területhez. Az utóbbi a kelet-európai, illetve az ázsiai országokba történő vasúti áruszállítást biztosítja.

A mérnök szólt arról is, hogy az ipari parkot természetesen csatlakoztatják a 4-es számú főúthoz, a bekötőút építése már megkezdődött, s az első beruházó megjelenéséig be is fejeződik. Ilenczfalvi-Szász Gábor elmondta még: a parkba külföldi és hazai termelői-, feldolgozói-, szállítmányozói nagy- és középvállalatokat várnak, valamint beszállítói, illetve expeditőri feladatokat ellátó kisvállalkozásokat is fogadnak.

Cikkajánló:

$$3101$$

$$3100$$

$$3099$$