Bevásárlóközpont saját erőművel

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Saját kis erőmű biztosítja az Agria Park Bevásárlóközpont energiaellátását, a beruházás 200 millió forintba került – áll az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. MTI-nek eljuttatott közleményében.

A földgázüzemű, gázmotoros energiatermelő egység a 22 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpont áram, meleg víz és fűtési igényeit is kielégíti. A próbaüzem októberben kezdődött, azóta folyamatosan álltak át a saját energiarendszer használatára. A kis erőmű egy megawatt villamos és 1,2 megawatt hőteljesítmény elérésére képes, 80 százalékot meghaladó hatásfokkal működik.

Érdekesség, hogy a tíz tonna tömegű, kisteherautó méretű műszaki berendezést az épület homlokzatának megbontása nélkül helyezték el, illetve a munkálatok is úgy zajlottak, hogy a bevásárlóközpont forgalmát ne zavarják meg.

A beruházás tervezése 2008 szeptemberében, a kivitelezés 2010 áprilisában kezdődött és csaknem 200 millió forintba került. "Az egység energiahatékonysága mintaértékű, környezet- és energiatudatos társaságként ezt jövőbeli fejlesztéseinknél is alapvető értéknek, elérendő célnak tartjuk" – nyilatkozta ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója.

Cikkajánló:

$$3113$$

$$3112$$

$$3111$$