Bevezetik Pécsett a telekadót

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezerötszáz négyzetméteres telekig nulla, efelett négyzetméterenként öt forint lesz a telekadó éves díja a baranyai megyeszékhelyen jövőre, legyen az ingatlan beépített vagy beépítetlen - áll a pécsi közgyűlés csütörtökön elfogadott rendeletében.

Az új rendelet azt is előírja, hogy a bevallást minden telektulajdonosnak el kell készíteni, függetlenül attól, hogy kell-e fizetnie vagy sem. November közepén egyszer már lekerült a pécsi közgyűlés napirendjéről a telekadóról szóló előterjesztés, mert Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester azt a javaslatot előkészítetlennek tartotta és ezért átdolgozásra javasolta. Az eredeti elképzelések szerint ugyanis 280 forintot kellett volna fizetni négyzetméterenként minden beépítetlen, üres építési telek után. Ez azt jelentette volna, hogy egy 1000 négyzetméteres ingatlan adója 2011-től évi 280 ezer forint lenne, függetlenül az ingatlan fekvésétől.

Páva Zsolt az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: a városvezetés célja az  lenne, hogy egyrészt a telekspekulánsokat kiszűrje, másrészt, hogy az évek óta jelentős beépítetlen építési területekkel rendelkező tulajdonosokat a beruházás megkezdésére bírja, hogy egységes városkép alakuljon ki Pécsett.

Tóth Bertalan szocialista önkormányzati képviselő a csütörtöki ülésen megjegyezte: ügyes húzás, hogy előáll a városvezetés egy több százezer forintos kiadást jelentő adóval, majd behoznak helyette egy öt forintosat. 
"Így akár örülhetnek is a pécsiek, de azért mégiscsak egy új adónemről van szó" - tette hozzá.

Az MSZP-s politikus üdvözölte, hogy az építményadót fizető magánszemélyeknek nem kell majd telekadót fizetniük, azt viszont nehezményezte, hogy a vállalkozásoknak nem jár az engedmény.

Cikkajánló: 

$$3118$$

$$3117$$

$$3116$$