Elkészült a Csongrádot elkerülő út

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A műszaki átadás-átvételi, majd a forgalomba helyezési eljárás lezárultával átadták a forgalomnak a 451. számú főút Csongrádot elkerülő négy és fél kilométeres szakaszát.

A fejlesztést az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása tette lehetővé - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF Zrt.) kommunikációs vezetője az MTI-vel.

A projektre a Közlekedés Operatív Program keretén belül csaknem bruttó 2,3 milliárd forint állt rendelkezésre, amelynek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap fedezi - derült ki a NIF Zrt. közleményéből.

A NIF ismerteti: a Csongrád városát délről elkerülő út kivitelezése új nyomvonalon, a 451. számú főút részeként történt. Az elkerülő út 4,5 kilométer hosszú, két forgalmi sávos másodrendű főút, legfeljebb óránként 90 kilométeres sebességgel lehet haladni rajta.

A beruházás során négy körforgalmú csomópontot, hét földútcsatlakozást és 1,6 párhuzamos földutat alakítottak ki. Az elkerülő út fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróval szintben keresztezi a Kiskunfélegyháza–Szentes vasútvonalat.
Lakossági és önkormányzati kérésre – tekintettel arra, hogy zömében mezőgazdasági művelés alatt álló területeken halad keresztül –, az elkerülő utat teljes hosszon igénybe vehetik a mezőgazdasági járművek is.

A környéken élők számára az elkerülő út a lakott környezet tehermentesítését, a gyorsabb, biztonságosabb közlekedés feltételeit teremti meg.

A beruházó NIF Zrt. nyílt közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelező Csongrád 2009 Konzorciumot, amelynek vezetője a Colas Út Zrt.

Cikkajánló: 

$$3125$$

$$3124$$

$$3123$$