Több szakaszban folyik a 76-os főút korszerűsítése

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Burkolatmegerősítéssel, szélesítéssel, valamint új csomópontok és elkerülő utak megépítésével korszerűsítik a 76-os főutat - tájékoztatta a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-t.

A zalai, több mint 26 kilométer hosszú szakaszon folyó beruházás tizenegy építési szakaszból áll, közülük nyolcon folynak a munkálatok. Három rövidebb szakasz szinte teljesen elkészült, két építési szakasz a befejezés közelében van, míg további három építési szakasz készültsége 20 százalékos. 

A beruházást 2011 végére tervezték befejezni, a határidőt azonban várhatóan módosítani kell a kedvezőtlen időjárás, az elhúzódó régészeti munkálatok, valamint a részleges területhiány miatt. A téli időszakban az útépítési munkálatok szünetelnek, de terület-előkészítési munkákkal folyamatosan haladnak annak érdekében, hogy tavasszal a kivitelezés akadálytalanul folytatódhasson. 

A 76-os Zala megyei szakaszán a meglévő útelemeket szabványosítják, korszerűsítik, és a 11,5 tonnás szabvány szerint erősítik meg a burkolatot. A beruházás során két új körforgalmú és 11 új kanyarodó sávos csomópontot építenek, illetve a meglévőket felújítják. Összesen több mint 10 kilométeren kapaszkodósávokat is kialakítanak, valamint átépítenek három hidat, Zalacsány és Nagykapornak határában pedig forgalomcsillapító szigeteket alakítanak ki.

A NIF Zrt. a Colas Építő Zrt.-t pályázaton választotta ki kivitelezőnek, jelenleg ennek jogutódja, a Colas Út Zrt. végzi a munkálatokat. A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás teljes összege csaknem bruttó 9,3 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.

Cikkajánló: 

$$3125$$

$$3124$$

$$3123$$