Nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tovább nőtt az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a becslések szerint 830 négyzetkilométert borít belvíz - közölte Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna, a regionális vízügyi igazgatóság sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén mind az öt belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség mellett napi 24 órás szolgálatban folyik a védekezés - mondta.

Harminc szivattyútelepen és a több helyre telepített mobil berendezéseken naponta 5,3 millió köbméter vizet emelnek át, ez megközelíti a Maros vízhozamát. A belvíz gyorsabb levezetése érdekében tizenhat munkagéppel folyamatosan kotorják a csatornákat. A védekezésben 227-en vesznek részt.

A beköszöntő zord időjárás átmeneti javulást hoz a belvíz elleni védekezésben, mert így a csatornákból - amíg nem fagynak be - ki lehet szivattyúzni a vizet - közölte a sajtóreferens.

Az igazgatóság területén több mint három tucat településen van érvényben helyi vízkár-elhárítási készültség, a legrosszabb a helyzet Csanyteleken, Kunszentmártonon, Csongrádon és Pálmonostorán, ahol harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés.

Csanyteleken faluszerte belvíz borította területeket látni, a jeges víz több helyen is az épületek követlen közelébe ért, s több ház fala is megrepedt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A falu egész területén 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be, így akarják csökkenteni az átmenő forgalom okozta rezgést, hogy legalább ez ne rongálja tovább az épületeket.
A közelmúltat tekintve 2000 januárjában volt a legmagasabb, 1080,5 négyzetkilométer az elöntött területek nagysága az igazgatóság területén.

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a megyében hat településről 13 embert kellett kitelepíteni, mert a belvíz miatt nyolc ingatlan vált lakhatatlanná.

Cikkajánló: 

$$3136$$

$$3135$$

$$3134$$