Mehrli: külső erő kell az ingatlanpiac fellendítéséhez

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csak külső erő, állami szubvenció, vagy uniós támogatás képes kimozdítani az ingatlanpiacot a holtpontról, és elindítani felfelé, különösen igaz ez a lakáspiacra - mondta Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) elnöke az MTI-nek.

Az ingatlanpiac vélhetően nem zsugorodik tovább, megindulnak a tranzakciók, de a következő évben is változatlan áron kötik az adásvételi szerződéseket - vélte az elnök. A kis ingatlanközvetítő cégek, irodák jelentős hányada bezárt, de a franchise hálózatok még tartják magukat. A cég mérete nem elhanyagolható az életben maradásnál, az értékbecslők közül is a nagyobbak élték túl eddig a válságot. Az értékbecslők 60-70 százaléka szüntette be a tevékenységét.

A MAISZ a tavaszi árvíz után felajánlotta a kormánynak, hogy felmérik a nyílt ártérben, illetve a hullámtérben lévő lakóépületeket. Ezeket vagy engedély nélkül építették, vagy pedig nem az engedélyben foglaltak szerint készültek. Csökkenthető lenne az árvízi kár, ha az ezekben élők kiköltöznének a veszélyeztetett zónából, de a kormány elutasította a felajánlást - mondta a MAISZ elnöke.

Mehrli Péter szerint az ország megítélése nem közömbös az ingatlanpiacnak sem. Ha a bankok drágábban jutnak forráshoz, akkor drágább lesz a hitel, ami a fejlesztők, a kivitelezők és a vásárlók oldalán is áremelkedést jelent.

Úgy vélte, az ingatlanpiac szegmensei közül talán az ipari-logisztikai az, amely a leghamarabb indul el felfelé. Vannak előkészített projektek, amelyek azonnal indíthatók, és 8-10 hónapon belül be is fejezhetők. Ezek fajlagosan olcsók, csak bérlő kell, és már indulhat az építés. Ha jönnek bérlők, az biztos jele lesz annak, hogy a gazdaság növekedésnek indult - hangsúlyozta.

Az irodapiac meghatározó fejlesztői és bérlői a nagy nemzetközi cégek voltak. Most egy bejelentett irodaépítés kezdődik Budapesten, de a 600 ezer négyzetméterre becsült üres terület miatt, aki nem tudja maga finanszírozni a fejlesztést, az továbbra is halasztja azt. Mehrli Péter szerint kérdés, hogy mikor jelennek meg azok a külföldi bérlők, aki elkezdik apasztani a meglévő készletet.

A lakáspiacon mintegy ötezer eladatlan lakás található, ez az a szegmens, ahol az állam beavatkozhatna, és beindíthatná az építést, de a pénze neki is kevés - mondta az ingatlanszövetség elnöke.

Úgy vélte, egy terület maradt, amely talán lendíthet a piacon: a szállodaépítés. Ehhez viszont az idegenforgalom fellendülése kell, amely szorosan összefügg a gazdasági helyzettel. A válság előtt a belföldi turizmus - főleg a wellness-jellegű - már beindult, de a külföldi vendégkörrel együtt ez is visszaesett. A kormány az egészségturizmust emelte a támogatandó körbe, ami a MAISZ elnöke szerint bizakodásra adhat okot.

Cikkajánló: 

$$3136$$

$$3135$$

$$3134$$