Negyven lakóház válhat életveszélyessé Bárándon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mintegy negyven lakóházat szinte csak a fagy tart össze a Hajdú-Bihar megyei Bárándon, ezek az olvadáskor életveszélyessé válhatnak vagy össze is dőlhetnek - mondta el Kiss Sándor (Fidesz), a település polgármestere csütörtökön az MTI-nek.

Bárándon augusztus óta tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, jelenleg a legmagasabb, harmadfokút - közölte. 

Körülbelül száz embert érinthet a kitelepítés abból a negyven vályogházból, amelyek átáztak és megrepedeztek és amelyeket jelenleg csak a kemény fagy tart egyben - részletezte, hozzátéve, hogy további hatvan nem lakott ingatlan is összedőlhet az olvadáskor. Egy lakóházat valószínűleg néhány napon belül le kell bontani, innen egy embert készülnek kitelepíteni. Október óta ő lehet a hetedik ember, akinek a belvíz miatt kell elhagynia otthonát a településen - tette hozzá.

Kiss Sándor aláhúzta: amennyiben kitelepítésekre lesz szükség, a település közintézményeiben és fogadóiban mindenkit el tudnak szállásolni, több helyi vállalkozóval is egyeztettek ez ügyben.

Mint mondta, a védekezés nagyon nehéz, ugyanis a talaj teljesen átázott, nincs hová vezetni a belvizet, a szivattyúk pedig használhatatlanok a megfagyott, hókásás víz miatt. Védekezni csak az árkok mélyítésével és tisztításával tudnak valamelyest, illetve a használhatatlanná vált épületek bontásával igyekeznek biztosítani a víz lefolyását.

Az utcák szinte teljesen járhatatlanok, több helyen is fel vannak ásva, a talaj átázott és néhány házból a mocsárszerű sár miatt a lakók nem tudnak kiállni járműveikkel, oda a mentő és más autó sem tudna behajtani - érzékeltette a helyzetet a polgármester.

A belvíz az önkormányzati ingatlanokban is károkat okozott: a polgármesteri hivatalban augusztus óta szivattyúzással tudják csak elvezetni a vizet, de több közterület is vízben áll. A károk felmérése mind az önkormányzati, mind a magáningatlanok esetében folyamatos, de erről összesítést csak az olvadást követően tudnak adni - jegyezte meg.

A belvízzel elöntött területek nagysága az elmúlt napok fagyos és csapadékmentes időjárása miatt nem növekedett, továbbra is 422 négyzetkilométer áll víz alatt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. Mind a 12 védelmi szakaszon készültséget tartanak fenn, három helyen harmadfokút - mondta el Bara Sándor védelemvezető az MTI-nek.

Cikkajánló: 

$$3136$$

$$3135$$

$$3137$$