Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyei utak újulnak meg

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új burkolatot kap a 86-os főút Csorna és Mosonmagyaróvár között, a munka várhatóan az idén nyáron fejeződik be, és már folyik a 13-as főút Kisbér és Komárom közötti felújításának előkészítése - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) szerdán az MTI-vel.

Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár és Csorna között 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek számára is alkalmassá teszik a főutat. A 33 kilométeres útszakaszon a felújítási munkálatok a tervek szerint 2011 harmadik negyedévében fejeződnek be. 

A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A beruházás összege bruttó 4,72 milliárd forint, ebből 15 százalék magyarországi forrás, a többi pedig európai uniós támogatás.

Már folyamatban van a 13-as főút Kisbér és Komárom közötti szakasza felújításának előkészítése, amelynek költségvetése 357 millió forint, ennek 85 százalékát ugyancsak uniós forrásból fedezik. Az infrastruktúra fejlesztő kiemeli: a főút Kisbér és Komárom irányából biztosítja a személy-, illetve a teherforgalom M1-es autópályával való kapcsolatát, a felújítással javulnak a közlekedés feltételei. Hozzáfűzik: a Komárom és Komárno között tervezett új interregionális közúti Duna-híd megvalósulása esetén a 13-as főút biztosítja majd a híd és az M1-es autópálya közötti kapcsolatot is. 

A felújítani tervezett útszakasz hossza 25,1 kilométer, az előkészületek a tervek szerint 2012 második negyedévében fejeződnek be, a kiviteli munkálatok pedig várhatóan 2013 novemberében zárulnak le.

Szerdán a NIF azt is közölte: 2010 november végéről 2011 augusztusára kellett halasztani régészeti feltárások miatt az M85-ös főút Győr-Moson Sopron megyei Enesét elkerülő szakaszának műszaki átadását.

Győr-Moson-Sopron megye egyik legnagyobb forgalmú útja az M85-ös, amelynek a Győrt Csornával összekötő szakaszát a távlati tervek szerint végig kétszer két sávon építik ki úgy, hogy az út elkerülje a településeket - olvasható a közleményben. Ennek egyik része az Enese települést elkerülő, a tervek szerint 7 kilométeres szakasz megépítése, amelyre csaknem bruttó 13 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Cikkajánló: 

$$3149$$

$$3146$$

$$3147$$