Átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere, emellett a kormány korábban már döntött arról, hogy 2011. április 30-ig a jelenlegi támogatási mértékekkel és feltételekkel hosszabbítják meg a szociális alapú gáz- és távhőtámogatást - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sajtó- és kommunikációs titkársága csütörtökön az MTI-t.

A közleményben kiemelik: a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás meghosszabbítása biztosítja azt, hogy az arra rászorulók a leghidegebb téli hónapokban is ki tudják fizetni a fűtésszámlájukat. A meghosszabbítás automatikus, az érintetteknek nem kell külön kérelmet benyújtaniuk - teszik hozzá.

Emlékeztetnek arra: a szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere is. A közlemény szerint az ellátásra való jogosultságot továbbra is az önkormányzatok állapítják meg. 

Lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, és a háztartás tagjainak nincs a szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona - olvasható. (A törvény szerint nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, illetve nem minősül vagyonnak a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.)

Mint írják, a jövedelmi határ módosításával elérhető, hogy akik jelenleg energiatámogatásban részesültek, azok közel teljes körben jogosultak legyenek a lakásfenntartási támogatásra; ez mintegy 906 ezer háztartást jelent. 

A közleményben emlékeztetnek arra: a költségvetési keret szűkös volta miatt a gáz-, és távhőtámogatás megszűnése, valamint az átalakított lakásfenntartási támogatás bevezetése időbeni eltolással valósítható meg. Így a két ellátás nem párhuzamosan él majd, az energiatámogatás fennmarad a téli hónapokban - 2011. április 30-áig -, a kibővített körű lakásfenntartási támogatás pedig 2011. szeptember 1-jén lép hatályba. Új igénylést szeptember 1-től lehet beadni az illetékes önkormányzatnál - írják.

Az Országgyűlés december 23-án szavazta meg az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést. A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kellene nyújtani a törvény alapján.

Cikkajánló: 

$$3157$$

$$3156$$

$$3155$$