Szegedi városvezetés szerint a Fidesz akadályozta a Mars téri projektet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szegedi városvezetés szerint a Fidesz önkormányzati frakciója miatt került "gödörbe" a Mars téri projekt, mert évekig védték mintegy fél tucat bódétulajdonos érdekeit a város, a korszerű piacot igénylő 170 ezer helybéli érdekeivel szemben, miközben az önkormányzat mindenben szabályosan járt el.

A város vezetése ezt kedden közölte az MTI-vel, miután Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP helyi frakciójának vezetője sajtótájékoztatón bejelentette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) döntése értelmében egyedi engedéllyel és halasztott hatállyal megköthetik azt a támogatási szerződést, amely a Mars téri piaccsarnok beruházását is érinti.

Szeged vezetése erre reagálva azt írta: Botka László polgármester (MSZP) üdvözli, hogy a Fidesz városi frakciójának - a polgármester megbízása nyomán - "sikerült visszahoznia a Mars téri piacrekonstrukciós projektet abból a gödörből, ahová felelőtlen politizálásával ő maga lökte". 

Mint hozzátették, a Fidesz képviselői "válogatás nélkül törvénytelenséggel, szabálytalansággal, jogszerűtlenséggel vádolták azt a városvezetést, mely mindenben szabályosan járt el". Ezek után a Fidesz részéről nem győzelmi jelentésről szóló sajtótájékoztatóra, hanem a szegediektől való bocsánatkérésre lenne szükség - áll a közleményben.

A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának vezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta: a városnak 180 nap áll a rendelkezésére arra, hogy a támogatás megszerzésének feltételei teljesüljenek, azaz a hiánypótlások mellett az ingatlan per- és igénymentes legyen. Mint hangsúlyozta, ez egy egyedi lehetőség a város számára.

Szeged önkormányzata tavaly februárban értesült arról, hogy megnyerte a pályázatot a Mars téri beruházást is magában foglaló, mintegy 3 milliárd forintos városrehabilitációs projektre. Bohács Zsolt felidézte: a támogatási szerződést a vezetés sem az előző, sem a mostani kormányzattal nem tudta megkötni. Nem kaphat ugyanis támogatást az, aki a beruházást olyan ingatlanon kívánja megvalósítani, amely a benyújtás pillanatában nem per- és igénymentes. 

Hozzátette: a szabályok szerint Szegedet az a veszély fenyegette, hogy nem lehet a támogatási szerződést megkötni és így elesik a város a pénztől. A Fidesz-KDNP két országgyűlési képviselője, Bohács Zsolt és B. Nagy László közvetítői szerepet vállalt, ennek nyomán döntött az ügyben az NFÜ. 

Bohács Zsolt elmondta: a Szegedi Városi Bíróság tavaly november 16-án első fokon elutasította a kereskedők által földhasználati jog megállapítására benyújtott keresetet, s döntött arról is, hogy kártérítési igényüket egy másik eljárásban terjeszthetik elő, utóbbi azonban már nem lesz hatással a támogatás lehívására. A bíróság várhatóan rövidesen másodfokon is tárgyalja majd az ingatlanügyet, s annak pozitív lezárultával megkezdődhetnek a kifizetések.

A támogatási szerződés aláírása napokon belül megtörténhet, és Szeged városa ismét lehetőséget kaphat a támogatás lehívására - közölte a fideszes politikus.

Cikkajánló: 

$$3166$$

$$3167$$

$$3168$$