Új repülőtér épül Pekingben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Második nagy nemzetközi repülőterének megépítésére készül a kínai főváros, a becslések szerint 15 milliárd dolláros beruházás az idén kezdődik meg - derül ki a China Daily (CD) című angol nyelvű napilap szerdai számából.

A beszámoló szerint a jelenlegi - évi közel 74 milliós utasforgalmat bonyolító - repülőtér tehermentesítését szolgálja majd a legkevesebb évi 60 milliós kapacitásúra tervezett új reptér.

A pekingi nemzetközi légikikötő a világon a második legnagyobb, és vélhetően 2015-re eléri kapacitásának csúcsát, a 76 millió utast évente. A helyzet sürgető, a beruházás elindítását a szakemberek már egy évvel korábbra várták. 

"Ma már Pekingben lehetetlen új járatokat indítani, annyira szoros a napi menetrend" - hangoztatta Li Csia-hsziang (Li Jiaxiang), a kínai polgári légügyi hivatal (CAAC) vezetője a CD-nek.

Li szerint már minden előkészületet megtettek, csupán az államtanács jóváhagyására várnak. A beruházás összegét legalább 100 milliárd jüanra (15 milliárd dollár) teszik. Helyét még hivatalosan nem közölték, de korábbi híradások a déli városrészhez tartozó Tahszinget (Daxing) említették.

A főváros második repülőtere egy a 11-ből, amelyet a CAAC 2011-ben építtetni tervez.

Cikkajánló: 

$$3170$$

$$3168$$

$$3169$$