Március 1-jétől adhatók be az első kkv-pályázatok

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében március 1-től adhatóak be az első, kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintő gazdaságfejlesztési pályázatok - hívta fel a figyelmet a 4 Tender Hungary pályázatíró és tanácsadó cég hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tanácsadó cég tájékoztatása szerint az ÚSZT helyzetbe hozza a mikro vállalatokat, amelyek egyablakos rendszerben igényelhetnek  1-4 millió forint vissza nem térítendő támogatást 1-8 millió forint mikro hitellel kombinálva, mindössze 10 százalékos önrész mellett. A támogatás induló vállalkozások számára is elérhető és a pályázat keretében eszközbeszerzés, informatikai fejlesztés és ingatlan vásárlás illetve fejlesztés is támogatható.

A két teljes lezárt évvel rendelkező kkv-k számára megnyílik a gyorsított elbírálású eszközbeszerzési pályázat, amelynek keretében 5-25 millió forintos támogatás igényelhető eszközbeszerzésre és informatikai beruházásokra, a projekt helyszínétől és a vállalati mérettől függően 20-40 százalékos támogatási arány mellett. A komplex fejlesztést tervező kkv-k 15-100 millió forint támogatáshoz is juthatnak 20-35 százalékos támogatási arány mellett - olvasható a tanácsadó cég közleményében.

A tanácsadó cég rámutat arra: fontos változás a korábbi pályázatokhoz képest, hogy a nyertes pályázóknak garanciákat is kell vállalniuk. Továbbá mindegyik kkv-pályázatnál feltétel, hogy a 2010-es évet bázisként tekintve, az éves átlagos statisztikai létszámot meg kell őrizni, a személyi jellegű ráfordításokat kis mértékben növelni kell a projekt befejezési évét követő második üzleti év végére.

A 4 Tender Hungary közölte, hogy a gazdaságfejlesztési pályázaton nyertes kkv-k sikerrel pályáznak a kapcsolódó vállalati képzésekre, ahol akár 50 millió forint támogatást is igényelhetnek a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) kiírásai keretében.

A kkv-k innovációs projektekre 5-25 millió forintos támogatást igényelhetne, akár 65 százalékos támogatási intenzitás mellett. Az elnyert összegből eszközbeszerzés, iparjogvédelmi tevékenység és kutatás-fejlesztés munkakörben dolgozó munkatársak felvétele is támogatható. A nagyobb volumenű innovációs projekteket megvalósító kkv-k és nagyvállalatok 45 százalékos intenzitás mellett 15-500 millió forintot kérhetnek kísérleti fejlesztésre, a kapcsolódó beruházásokra. A létszámtartási kötelezettség ezen projekteknél is feltétel - írja közleményében a 4 Tender Hungary pályázati tanácsadó cég.

Cikkajánló: 

$$3178$$

$$3176$$

$$3177$$