Csökkent a beruházási kedv Nógrád megyében

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentősen csökkent Nógrád megye kiemelt vállalkozásainak beruházási hajlandósága, a 2008-as 52,3 százalékos arány 2009-re 49,6 százalékra esett vissza; az 50 legjelentősebb gazdálkodó közül mindössze egyetlen cég fordított beruházási célokra 1 milliárd forintnál többet - derül ki a januárban megjelent TOP 50 című, a megye gazdaságát a 2009. évi adatok alapján elemző kiadványból.

Az elemzést negyedik alkalommal jelentette meg közösen az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Nógrád Megyei Hírlap.

Az adatok szerint a TOP 50-es gazdálkodói kör alkalmazta 2009-ben a munkaerő 43,7 százalékát, és a tőkeeszközök 57,3 százalékával működött. A kiemelt adózók tevékenységi körében kiemelkedő a gépipar, a kereskedelem és a nem anyagi ágak szerepe. Az ezen ágazatokban működő 15 cég a megyei szintű nettó árbevétel 41 százalékát realizálta.

A területi eloszlást tekintve markánsan látható az egyenlőtlenség: a salgótarjáni és a balassagyarmati kistérségek a legfontosabb gazdasági mutatók szempontjából közel 70 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

A TOP 50 vállalkozás 40 százaléka a megyeszékhely vonzásában található, ezek a vállalkozások érték el a megyei szintű árbevétel 20, illetve termelték meg a hozzáadott érték 28 százalékát.

A cégeket a hozzáadott érték, a nettó árbevétel, valamint az átlagos állományi létszám alapján rangsorolták.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. két kategóriában is listavezető: a legtöbb embert alkalmazta, 985-öt, a hozzáadott érték alapján pedig 3,752 milliárd forinttal volt az első. A második legnagyobb foglalkoztató a Wamsler SE volt 841 fővel. A legtöbb nettó árbevételt, 26,122 milliárd forintot a Delphi Thermal Hungary Kft. érte el.

A kiadvány Nógrád megye egészét tekintve arra is kitér, hogy a térség részesedése az országos szinten előállított bruttó hazai termékből 1 százalék körül ingadozik, Nógrád ezzel tartósan utolsó a megyék között. A 2010 második negyedévi adatok alapján Nógrád a második legrosszabb munkaerőpiaci pozícióban lévő térség, csupán 0,3 százalékkal marad le Szabolcs-Szatmár-Bereg 18,1 százalékos mutatójától. A megyei átlagbér az országos átlag 76 százaléka.

Cikkajánló: 

$$3181$$

$$3180$$

$$3177$$