Kelet- és Közép-Európa ismét érdekes az ingatlan-befektetőknek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tavaly ismét nőtt a befektetői érdeklődés a kelet- és közép-európai ipari és kereskedelmi ingatlanok iránt, ez azonban szinte kizárólag három országra, Oroszországra, Lengyelországra és Csehországra korlátozódott - derül ki a CB Richard Ellis kedden Bécsben közzétett tanulmányából.

Más térségi piacok - bár továbbra is jók a hozamok - a helyi kockázatok és a sok üresen álló ingatlan miatt még nem kerültek  vissza a befektetői érdeklődés fókuszába.

A válság alatti visszaesést követően, tavaly a kelet- és közép-európai ipariingatlan-piac jelentősen javult: 5 milliárd eurónyi befektetés érkezett a régióba, 90 százalékkal több, mint 2009-ben. Ezzel a térség az összeurópai ingatlanpiacot tekintve a válság előtti szintjére került vissza.

A befektetéseket azonban nagy szelektivitás jellemezte: csupán három piacra, az orosz, a lengyel és a cseh ingatlanpiacra korlátozódtak, ide jutott a tavalyi térségi összbefektetések 80 százaléka. Egyedül Oroszországra ebből 37 százalék esett, igaz, főként a helyi befektetők aktivitása miatt.

Moszkva a második európai irodapiac, és a moszkvai ingatlanhozamok még mindig közel 10 százalékosak.
Európa egészében tavaly az ipariingatlan-beruházások 40 százalékkal, 105 milliárd euróra nőttek.

Cikkajánló: 

$$3184$$

$$3183$$

$$3182$$