Hozamesés a befektetési ingatlanpiacon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elmúlt év utolsó negyedében Magyarországon az első osztályú ingatlanok hozama kismértékben esett - követve az európai trendet - az irodák hozama 7,5 százalék, a kiskereskedelmi ingatlanoké 7 százalék, míg az ipari ingatlanoké 9,25 százalék volt - közölte a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó az MTI-vel csütörtökön.

Az irodapiaci hozamok egész Európában estek 2010 utolsó negyedévében. A CBRE EU-15 irodapiaci hozamindexe 7 bázispontot csökkent, és 35 bázisponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban volt. Az 56 vizsgált városból huszonhárom esetében csökkent a hozam, harmincegyben változatlan maradt és csak kettőben nőtt. A legnagyobb hozamesés Bukarestben (50 bázisponttal, 9 százalékra), Budapesten, Oslóban, Pozsonyban, Barcelonában, Madridban és Göteborgban volt, egységesen 25 bázisponttal. 

A kiskereskedelmi ingatlanok esetében is estek a hozamok. Bukarestben és Oslóban  50-50 bázisponttal 5,5, illetve 10,5 százalékra. Párizsban, Brüsszelben, Budapesten és a londoni City-ben 25-25 bázispontnyi volt a csökkenés.

Az ipari ingatlanpiac hozamszintje gyakorlatilag változatlan maradt: a CBRE EU-15 ipari-ingatlan hozamindexe csupán 1 bázisponttal csökkent.

Az első osztályú irodák bérleti díjai egész Európában kis emelkedést mutatott 2010 negyedik negyedében. A CBRE irodabérleti díj-indexe az EU-15-ös régióban 0,7 százalékkal nőtt, egy év alatt pedig 2,7 százalékkal lett magasabb. 

A kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díja a vizsgált ötven piac közül kilencben nőtt, harmincnyolcban változatlan maradt és csak háromban esett.

Az európai ipari ingatlan-piac bérleti díjai minimális változást mutattak tavaly év végén: a CBRE első osztályú ipari ingatlan bérleti díjindexe 0,1 százalékkal csökkent, ami egyben az éves változás szintje is.

Cikkajánló: 

$$3189$$

$$3188$$

$$3185$$