Javult januárban a német üzleti hangulatindex

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A német üzleti hangulat index összetett mutatója 110,3 pontra, a német újraegyesítés óta a legmagasabb értékre javult januárban a decemberi felülvizsgált 109,8 pontról - közölte a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken.

A szakértők 110 pontra számítottak az összetett index esetében. Az index már sorban a kilencedik hónapja emelkedik. 

A német vállalatok az aktuális üzleti környezetet a decemberivel nagyjából megegyezőnek ítélték meg januárban, a mutató egy hajszállal, 112,8 pontra csökkent a decemberi 112,9 pontról. 

A következő hat hónap üzleti kilátásaira vonatkozó vélekedés mutatója a decemberi 106,8 pontról 107,8 pontra javult.

Az összetett index alkotóelemei eltérően alakultak januárban. 
A termelőipari üzleti hangulat index a decemberi csökkenés után januárban ismét emelkedett. Az index novemberben 25,2 pontot, decemberben 23,5 pontot, az idén januárban pedig már 27,7 pontot mutatott. A felmérésben részt vevő vállalati vezetők javuló üzleti kilátásokról számoltak be, különösen az exportban. A termelőiparban javult a kapacitáskihasználás és a vállalatok fokozták munkaerő felvételi terveiket.

A kis- és nagykereskedelmi vállalatok üzleti hangulat indexe a decemberi jelentős javulást követően kissé romlott. A kiskereskedelmi index novemberben 13,3 pont, decemberben 24,1 pont, majd januárban 14,0 pont lett. A nagykereskedelmi index novemberben 22,4 pont, decemberben 26,2 pont, januárban 17,3 pont. A két ágazatban romlottak az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások is.

Az építőipari hangulat index javult, és javultak az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások is. A hangulat index a decemberi -15,7 pontról januárra -6,2 pontra emelkedett. 

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) havonta mintegy hétezer ipari, nagy- és kiskereskedelmi, és építőipari vállalkozástól gyűjti be az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat, valamint az aktuális üzleti helyzet megítélésére vonatkozó véleményeket. Az index többéves tapasztalat alapján pontos képet vázol fel a német gazdasági helyzet alakulásáról.

Cikkajánló: 

$$3191$$

$$3190$$

$$3189$$