Az erős frank ellenére lendületes növekedés várható Svájcban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az exportot és az idegenforgalmat visszahúzóan erős frank ellenére továbbra is lendületes gazdasági növekedés várható Svájcban az alpesi ország vezető konjunktúrakutató intézetének pénteken megjelent felmérése szerint.

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,10 pontra csökkent januárban a decemberi - felülvizsgált, 2,10 pontról felfelé módosított - 2,11 pontról. A mutató így meghaladja az elemzői előrejelzések 2,05 pontos átlagát, és ugyan már sorban az ötödik hónapja csökken, a gazdaság várhatóan mégsem veszít a lendületéből. 

Az index rég nem látott magasságból indult csökkenésnek, és még mindig viszonylag magasan van. Az adatokból az látszik, hogy "a következő hónapokban gyakorlatilag nem változik a gazdasági növekedés üteme" - áll a KOF közleményében. 

A svájci idegenforgalom és a külkereskedelem megszenvedi, hogy az utóbbi hónapokban történelmi csúcsra erősödött a frank az euróval és a dollárral szemben, a hazai kereslet azonban stabil, a vállalatok növekvő nyeresége pedig nagyobb beruházási aktivitást eredményez. "A fellendülés tartósságát jelzi az is, hogy a legfontosabb kereskedelmi partnerek, Németország és a feltörekvő piacok jó formában vannak" - kommentálta a felmérést Jörg Zeuner, a VP bank elemzője. 

A KOF mutatója három úgynevezett modulból áll össze. Az első a "mag-GDP", amely a nemzetgazdaság 90 százalékát fogja át, és 2011 első félévére a növekedés folytatódását jelzi előre. A második, építőipari modul a növekedés lassulását, a pénzügyi szektor kilátásait jelző harmadik modul pedig helyben járást, stagnálást valószínűsít. 

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) növekedése a tavalyi 2,5 százalékról 1,5 százalékra lassulhat a frank erős árfolyamának az exportra gyakorolt hatása miatt.

Cikkajánló: 

$$3210$$

$$3211$$

$$3212$$