Belvíz - Nem javult a helyzet Szabolcsban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem változott a belvízzel borított területek nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol még mindig 400 négyzetkilométer áll elöntés alatt - tájékoztatta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese szombaton az MTI-t. Közlése szerint több önkormányzat már elkezdte a felkészülést a tavaszi felmelegedésre.

A Felső-Szabolcs három védelmi szakaszán másodfokú, míg a Vajai-főfolyás mentén és a Szamos-Kraszna-közben elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben - mondta a szakember. Ezekben a térségekben jelenleg 11 szivattyútelep dolgozik, naponta 1,6 millió köbméter vizet emelve át a befogadókba.

Hozzátette: a hétvégén várható enyhülés hatására nem romlik jelentősen a belvízi helyzet a megyében.

Kató Sándor kitért arra is, hogy a Tisza-Bodrog torkolat feletti vízgyűjtőn lévő hóréteg víztartalma az adatok szerint mintegy 500 millió köbméter, ami jóval alacsonyabb a sokéves átlagnál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg 28 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, köztük 20 másodfokú riasztás fenntartása mellett védekezik. A vízügyi igazgatóság munkatársai legutóbb Dombrádnak nyújtottak szakmai segítséget, mivel a település mélyebben fekvő részén később gondokat okozhat a tavaszi olvadás. A szabolcsi településen egyébként már egy éve folyamatosan szivattyúznak, a decemberi belvizek miatt utcákat is le kellett zárni.

Újfehértón az egyik, korábban vízben álló vályogház fala repedt meg veszélyesebben. A Kölcsey úton lévő ingatlan állapotát jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai mérik fel - közölte az MTI érdeklődésére Nagy Sándor polgármester. A független önkormányzati vezető szerint az olvadás a város két-három kritikus pontján okozhat problémát; a Kisrétkörön, a Kölcsey és Honvéd utcában majdnem biztos, hogy ismét szivattyúzni kell.

A csatornák és az árkok vízszintje még alacsony, de egy erőteljesebb felmelegedés hatására ismét telítettek lehetnek - tette hozzá Nagy Sándor.

Cikkajánló: 

$$3233$$

$$3232$$

$$3231$$