Jelentősen csökkent a német ipar rendelésállománya

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jelentősen csökkent a német ipar rendelésállománya decemberben, főként külföldről érkezett kevesebb megbízás a német cégekhez a hétfőn megjelent adatok szerint.

A berlini gazdasági minisztérium előzetes számításai szerint 3,4 százalékkal csökkent a rendelésállomány novemberhez képest. A legnagyobb mértékben, 6,6 százalékkal a beruházási javak - gépek, termelő berendezések - iránti kereslet esett vissza, és főként az euróövezeten túli gazdaságok érdeklődése csappant meg a német ipar termékei iránt. 

Novemberben még 5,2 százalékos növekedést mértek. A decemberi csökkenés a várakozásokat meghaladó mértékű volt, elemzők a rendelésállomány 1,5 százalékos mérséklődésére számítottak. 

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a visszaesés csupán az egyszeri tényezők egész sorának következtében kivételesen nagy októberi és novemberi felfutáshoz képest számottevő, és nem jelent törést a német ipar fellendülésében. Ezt mutatja a havi ingadozásokat kisimító kéthavi összevetés is, amely szerint a rendelésállomány 4,4 százalékkal nőtt november-decemberben a szeptember-októberi időszakhoz képest. 

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 19,7 százalékkal nőtt a német ipar rendelésállománya decemberben. Az év utolsó két hónapját együttvéve 20,2 százalékos volt az éves szintű növekedés.

A német gazdaság a legnagyobb az Európai Unióban. Németország egyben Magyarország első számú gazdasági partnere is.

Cikkajánló: 

$$3237$$

$$3236$$

$$3235$$