Polgármester szerint visszaélt ingatlanjaival a Csepel SC Alapítvány

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Csepel SC Alapítvány állami kézbe vételét sürgeti a kerület fideszes polgármestere, mivel szerinte annak jelenlegi "offshore hátterű tulajdonosai" nem a helyi, illetve fővárosi sportérdekeket szolgálják, hanem "lenyúlják" a rájuk bízott ingatlanvagyont.

Németh Szilárd szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Podolák György szocialista országgyűlési képviselő 2005-2006. között "játszotta át" az alapítványt az "offshore hátterű", az Indotek csoporthoz tartózó, Cs.sziget Invest Befektető és Termelő Kft.-nek, amelynek kulcsfigurája Jellinek Dániel.

A kerület vezetője szerint az új tulajdonosok 8 millió euró értékű jelzálog és vételi jogot jegyeztek be az alapítvány Béke téri stadionjára és központi sporttelepére, valamint a Hollandi úti (Kis-Duna-parti) kajak-kenu-telepre, a CIB Bank Zrt. javára.

Kiemelte: jelenleg nem tudni, milyen szerződés képezte a jelzálog és a vételi jog alapját, kik a szerződő felek, a szerződést kik, mikor és milyen felhatalmazás alapján írták alá és miért titkosították. Az alapítvány tulajdonosai egyébként megpróbálták megváltoztatni a szervezet működési célját, s így az már olyan gazdasági tevékenységet is végezhetett volna, mint például az érdekeltségébe tartozó ingatlanok bérbe adása, de ezt a bíróság nem engedte - fűzte hozzá.

Németh Szilárd arra is kitért, hogy Jellinek Dániel és három társa szabálytalanul foglalt helyet az alapítvány kuratóriumában, hiszen "függőségi és érdekeltségi viszonyban" álltak a tulajdonos Cs.sziget Invest társasággal.

Csepel polgármestere szerint az ügy megoldását az jelentené, ha a Csepel SC Alapítvány állami tulajdonba kerülne, az önkormányzat pedig egy szerződés keretében használhatná a létesítményeit. Ezt arra hivatkozva lehetne megtenni, hogy az alapítvány nem valósította meg az általa kijelölt célt, vagyis a sportolási lehetőség biztosítását - mutatott rá Németh Szilárd.

Hozzátette: eskütétele utáni első kerületi önkormányzati ülésen felfüggesztették az említett ingatlanok övezeti átsorolását, ugyanis "az elvtársak közösen (...) szerették volna átsorolni a különös sportövezetet, hogy ott egyéb célú fejlesztések is történhessenek".

Németh Szilárd szerint a terület átsorolásával a jelzálog alá vont területek kétharmada beépíthetővé vált volna, így az ingatlanok értéke akár a 10-12 milliárdot forintot is elérhette volna.

Felidézte továbbá, hogy január végén a legfőbb ügyészhez fordult a Csepel SC Alapítvány ügyében, mivel az önkormányzat eddig összesen 733 millió forintos támogatást biztosított az alapítványnak, látható eredmények nélkül.

Németh Szilárd megjegyezte továbbá, hogy tevékenysége miatt megpróbálták megfenyegetni, mint mondta "sportolókkal üzentek, hogy ők most már a Fidesz környékén is keresnek valakit, aki esetleg engem elfenekel".

A polgármester úgy fogalmazott, a kerület - "egy-két vén bolsevikot és offshore-lovagot leszámítva" - biztosan mögötte áll ebben a kérdésben.

Cikkajánló: 

$$3244$$

$$3243$$

$$3241$$