Somogyi katasztrófavédők: 2010 a "legek" éve volt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A somogyi katasztrófavédők számára 2010 a "legek" éve volt, minden korábbinál több káresethez, műszaki mentéshez, tűzhöz vonultak ki, s összesen 4015 alkalommal volt szükség a segítségükre - összegezte Heizler György megyei katasztrófavédelmi igazgató az elmúlt évet értékelő sajtótájékoztatón, szerdán Kaposváron.

Közlése szerint tavaly másfélszer több esetnél kellett beavatkozniuk, mint az előző évben. Az igazgató elmondta, hogy csaknem háromezer műszaki mentésnél, 671 tűzesetnél segítettek, téves jelzésre 293, vaklárma miatt 60 alkalommal vonultak hivatásos és önkéntes tűzoltók.

A műszaki mentések száma a rendkívüli időjárási körülmények következményeként 2010-ben kétszeresére nőtt. (2009-ben 1473 ilyen beavatkozás történt.) Vihar okozta kár miatt 1255-ször riasztották a tűzoltókat. Ebből faeltávolításhoz 909, vízszívatáshoz 346 esetben. A Balaton partján szélvihar és a tó magas vízállása, Kaposváron a Kapos folyó áradása, a megye több részén belvizek adtak munkát.

A heves esőzések miatt több település külterületén lemosódott a termőföld, Ságváron és Kötcsén leomlott a löszfal, 36 magántulajdonú ingatlan károsodott a nagy mennyiségű csapadék miatt, 13-ból ideiglenesen 51 embert kellett elhelyezni.

Heizler György az igazgatóság két uniós pályázaton való részvételéről is tájékoztatott. Az egyikben gesztorságukkal három horvát és két magyar megye közös informatikai irányításának fejlesztése a cél, a másikban nyolc közép-európai országgal a meteorológiai előrejelző rendszert fejlesztik oly módon, hogy kistérségi szinten rövid távú előrejelzéseket szolgáltathassanak.

Az évértékelőn részt vett Hoffmann Imre vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, aki 2010-et a katasztrófák évének nevezte, kiemelve a borsodi árvizet és a Veszprém megyei iszapömlést.

Cikkajánló: 

$$3260$$

$$3261$$

$$3262$$