Kevesebb a felszámolás az építőiparban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén januárban 14,1 százalékkal kevesebb felszámolási eljárás indult építőipari cégek ellen, mint egy évvel korábban, ugyanakkor emelkedett a végelszámolások, de egyúttal az új építőipari cégek száma is - közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfőn az MTI-vel.

Januárban 270 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ez 14,1 százalékkal kevesebb, mint a 2010 januári. A nemzetgazdaság egészében 2,4 százalékkal nőtt a felszámolások száma, így az építőipar kedvező kivétel maradhatna, ha nem növekedett volna - ezen időszak alatt - a saját elhatározású cégmegszűnések, a végelszámolások száma.

Januárban 200 építőipari céget zártak be a tulajdonosaik, ez 68 százalékkal több, mint volt egy évvel korábban. 

Az Opten közleménye nem említi, de tény az, hogy a végelszámolások egy része felszámolásba megy át. Ennek az oka az, hogy a végelszámolás során derül ki, nincs a cégnek annyi vagyona, mint amennyi a tartozásai kifizetéséhez kellene.

Az új alapítású építőipari cégek száma januárban 404 volt, a tavaly januári 383-hoz képest a növekedés 5,4 százalék. Ez az arány azért nem kirívó, mivel az elmúlt években tipikus volt a havi 600 körüli új alapítású építőipari cég - olvasható az Opten közleményében.

Cikkajánló: 

$$3268$$

$$3266$$

$$3265$$