Könyvtárfejlesztés indult a Magyar Táncművészeti Főiskolán

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hat évtizede hozták létre a balettintézetet, a mai Magyar Táncművészeti Főiskolát, ebből az alkalomból szakmai napot rendeztek pénteken a táncról és táncpedagógiáról szóló előadásokkal, ismertették könyvtárfejlesztési programjukat, este pedig gálaestet tartanak.

"Az egész tanévet az évforduló ünneplésére szántuk. Egy művészeti felsőoktatási intézmény történetében hatvan év jókora kor. Szerintem fantasztikus fejlődésről adhatunk számot az első ,Városligeti-fasorbeli néhány szoba óta" - mondta el az MTI-nek Szakály György rektorhelyettes.

Ebben a tanévben készült el a színházterem bővítése, a színpad alapterülete egyébként megegyezik az operaházéval. Több ezer darabos a jelmeztáruk, a tantermeik pedig olyan magas színvonalúak, amelyet a külföldi vendégeik mind elismernek.

A központi épület pincéjében igen gazdag, sokrétű könyvtári anyagot - szakmai kiadványokat, diplomamunkákat, de szépirodalmat - is tárolnak. A helyből adódóan meglehetősen rendezetlenül - részletezte Szakály György, de a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében januárban elindíthatták a főiskolai könyvtár fejlesztését.

"Közkönyvtárnak számít a gyűjtemény, ezért is fontos, hogy elinduljon a digitalizálás. Jelenleg az anyag leltározásánál tartunk, majd az egységes digitális katalógusrendszert készíttetjük el. A könyvtár a mostani tanácsterem épületébe kerül, a digitalizálás után bekapcsolódhatunk a könyvtárközi kölcsönzési hálózatba. Remélhető, hogy a munka az év végére elkészül" - fűzte hozzá.

Szakály György személyes véleménye és az itteni oktatás alapfelfogása szerint a növendékeknek elemi szükségük van a könyvtárra, hiszen a Rómeó és Júlia vagy Otelló tökéletes megszemélyesítéshez elengedhetetlen az irodalmi alapmű és a kor ismerete. Szükséges a könyvtár az intézmény történetének folyamatos és tudományos igényű dokumentálása is, hiszen nem tettek le arról, hogy főiskolából egyetemmé váljanak.

Tervük, hogy házi múzeumot hozzanak létre, amelyben a főiskolán végzett nagy táncosok, itt dolgozó koreográfusok, tanárok emlékeit bemutassák. Valamit kezdeniük kell a rossz állapotú Kazinczy utcai épülettel is, talán egyfajta ingatlancserével.

"Nem hagyhatom említés nélkül, hogy milyen fájdalmas számomra előbb ifjú Nagy Zoltán, majd Jakabné Zórándi Mária rektor halála, hiszen a fejlesztési elképzeléseket együtt dolgoztuk ki. Mari ötletét már nélküle valósítottuk meg, emléktáblát avattunk a tanév elején, amelyen minden előző iskolavezető és neves mester nevét feltüntettük" - idézte fel a rektorhelyettes.

A szakmai nap arra is alakalom, hogy 61 adományozót is köszöntsenek, akik széket vásároltak a színházteremben. Nevüket kis táblán jelzik a székeken.

Cikkajánló: 

$$3269$$

$$3270$$

$$3271$$