Letették a zalaegerszegi sürgősségi osztály alapkövét

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Több mint 700 millió forintos beruházással épül meg Zalaegerszegen a sürgősségi ellátó osztály, amelynek alapkövét pénteken tették le a Zala Megyei Kórházban.

Csidei Irén, az intézmény főigazgatója elmondta: Magyarországon ma még nem igazán megszokott a központi sürgősségi osztályok működtetése, de "a betegek útjának lerövidítése, a gyógyítás hatékonyságának növelése érdekében lépni kell". Zalaegerszegen eddig nem működött ilyen osztály, a kórházban tizenhét helyen veszik fel a beérkező betegeket.

A mostani beruházással "egykapus" fogadórészt alakítanak ki, ahol a leggyorsabban el lehet végezni a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat. Mindez nemcsak a betegek, hanem az alapellátás, az orvosi ügyeletek és a mentőszolgálat munkáját is megkönnyíti majd - mondta a főigazgató.

Manninger Jenő (Fidesz), a fenntartó Zala Megyei Önkormányzat elnöke közölte: a kormány még tervezés alatt lévő új egészségügyi koncepciójában "nagyon fontos szerepet fog betölteni" a Zala Megyei Kórház, ezért is kiemelt a megye számára ez a fejlesztés. A 637 millió forintos európai uniós támogatás mellett a beruházás fennmaradó tíz százalékát a megyei önkormányzat állja, de Zalaegerszeg önkormányzata is részt vesz a finanszírozásban.

Gyutai Csaba (Fidesz), Zalaegerszeg polgármestere hozzátette, hogy egyelőre 10 millió forint a város hozzájárulása, de már folynak a tárgyalások arról, hogy ezt az összeget megemeli az önkormányzat. A kórház fejlesztése a városnak is stratégiai kérdés, s az intézmény az egyik legnagyobb foglalkoztató is egyben.

A beruházás részleteiről Peresztegi Imre, a feladatot közbeszerzésen elnyerő ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója elmondta: a június 30-ra befejeződő építkezés keretében 450 négyzetméteres új épületet húznak fel, a meglévő főépület földszintjén 200 négyzetméteres részt átépítenek, 150 négyzetmétert pedig korszerűsítenek. Új hőközpontot építenek, a meleg vizet részben napenergiával állítják elő, továbbá új mentőbeálló és parkoló is készül a Zala Megyei Kórházban.

Cikkajánló: 

$$3267$$

$$3268$$

$$3269$$