Balatonvilágos együttműködik a Club Aliga tulajdonosával

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Balatonvilágos polgármestere szerint az előző testület hibája volt, hogy a Club Aliga fejlesztési terveiből eddig nem valósulhatott meg semmi; Fekete Barnabás az MTI-nek nyilatkozva nagy előrelépésnek nevezte, hogy az új testület együttműködési megállapodást kötött a tulajdonossal, a 75 milliárd forintos beruházást tervező Pro-Mot Hungária Kft.-vel.

A független polgármester közlése szerint a volt pártüdülőnek 2007-ben tulajdonosává váló Pro-Mot Kft.-vel 2009-ben kötött együttműködési megállapodást az önkormányzat, ám abból - a korábbi testület ellenállása miatt - nem teljesült semmi, sőt annak határideje is lejárt.

A közelmúltban aláírt új megállapodás értelmében a beruházó vállalja a teljes község területére vonatkozó, az új fejlesztési elképzeléseket is tartalmazó szabályozási terv elkészítésének költségeit. Az önkormányzat ezen felül szeretne a beruházóval településfejlesztési megállapodást is kötni, amely - egyebek között - garanciát adna a lakosságnak az ingatlan vízpartjának használatára, továbbá a Pro-Mot részt venne például a helyi óvoda bővítésében, vagy új közlekedési csomópontok kiépítésében.

Még sok a nyitott kérdés a 75 milliárd forintosra tervezett beruházással kapcsolatban, de végre beindult egy tényleges együttműködés a település és a beruházó között - fogalmazott Fekete Barnabás, aki szerint a fejlesztésnek továbbra is akadnak heves ellenzői, de a falu lakosságának többsége támogatja azt.

A polgármester tudomása szerint Budai Gyula, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódása a Club Aliga privatizációja ügyében, nem gátolja a beruházás beindítását. Fekete Barnabás szerint a privatizációkor az állam megvált egy 3-4 milliárd forintos partfal-rehabilitációs feladattól is, ezért nem lehet az értékesítést csak önmagában vizsgálni. Hozzátette, a Pro-Mot arról tájékoztatta, hogy a vizsgálat ellenére folytatja a beruházás előkészítését, de kész arra is, hogy visszaadja az ingatlant az államnak, amennyiben az visszafizeti számára a vételárat és eddigi költségeit.

A hajdani, 47 hektáros pártüdülőt 2007 tavaszán csak az ötödik nekifutásra sikerült privatizálni 5,5 milliárd forintért. Ekkor került az izraeli érdekeltségű SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy a társaság bizonyos utakra, a közvetlen vízparti sáv egy részére és a kikötőre nem tulajdoni, csak tartós kezelői jogot kapott. Az új tulajdonos egész településrészt létrehozó fejlesztési tervei között 1500 szállodai és apartman férőhely, továbbá több száz új lakóegység megépítése is szerepel. Az üdülőkomplexum privatizációját leginkább azért támadják sokan, mert a saját parttal alig rendelkező település nem kapott garanciát a szabad bejárásra a vízparthoz, legalább is ezt - az új tulajdonos ígéretén túl - nem biztosítja számukra szolgalmi jog bejegyzése.

Cikkajánló: 

$$3273$$

$$3274$$

$$3271$$