Nőtt a világ legnagyobb cementgyárának a profitja

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nőtt tavaly a francia Lafarge adózott eredménye, a világ legnagyobb cementgyártója 827 millió euró profitra tett szert, ez 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Magyarországon is érdekelt cégcsoport üzemi eredménye egy százalékkal még elmaradt a 2009. évitől - 2,44 milliárd eurót tett ki-, de a negyedik negyedévben már 9 százalékkal 530 millió euróra bővült a működési eredmény, ami jelzi a növekvő tendenciát.

A bevétel az év egészében 2 százalékkal 16,17 milliárd euróra bővült.
A kedvező eredmények ellenére a vezetés a tervezett osztaléknak csak a felét, egy eurót javasol fizetni a részvényeseknek, hogy csökkenthesse 14 milliárd eurót kitevő adósságállományát.

A Lafarge csoport tavaly májusban hozott létre közös vállalatot Közép-Kelet Európa legnagyobb építőipari cégével, hogy egyesítsék cementipari tevékenységüket több közép-európai országban.

A megállapodás értelmében a Lafarge cementgyárat telepít Ausztriába, Csehországba és Szlovéniába, miközben a Strabag a most épülő magyarországi üzemével száll be a vállalkozásba. Az erőviszonyok is ennek megfelelőek: a Lafarge 70, a Strabag pedig 30 százalékot tulajdonol az új vállalatban.

A Strabag Királyegyházán építi új gyárát, amelyben a korábbi tervek szerint idén indulhat be a termelés.

Cikkajánló: 

$$3275$$

$$3274$$

$$3271$$