Jelentős ingatan tranzakciót tervez az Appeninn

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tőzsdei bevezetése óta a legnagyobb ingatlan tranzakciójára készül az Appeninn Nyrt., amelynek részvényei ezzel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájába kerülhetnek - közölte a cég a BÉT honlapján.

A Rotux Zrt. tervezett beolvadásán keresztül az Appeninn egy 7,2 hektáros, 6.000 négyzetméteres felépítménnyel rendelkező belterületi kecskeméti és egy 3 hektáros, 2.400 négyzetméteres felépítménnyel rendelkező belterületi szentesi ingatlannal bővíti portfólióját.
A kecskeméti ingatlan a Mercedes új gyártóüzemének közelségében található. A tranzakciót a részvényeseknek is jóvá kell hagyniuk az Appeninn március 21-i közgyűlésénA részvénycserét tartalmazó beolvadás során a Rotux részvényesek 448 forintos árfolyamon juthatnak Appeninn részvényekhez. A tranzakció sikeres lezárása esetén az Appeninn teljesíteni fogja a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriás részvényekre vonatkozó előírásait - áll a közleményben.  

Az Appeninn igazgatósága tavaly novemberben döntött arról, hogy aktívan keresi a befektetési lehetőségeket az ipari- és logisztikai ingatlanok területén is. A vezetőség ezen szegmensben az első tranzakcióról december 20-án írt alá szerződést, melynek keretében egy nagykanizsai logisztikai ingatlant vásárolt meg a társaság. A  piacvizsgálat eredményeként az Appeninn megfelelő befektetési lehetőséget azonosított a Rotux Zrt. ingatlanállományában.
A Rotux részvényesei által már jóváhagyott tranzakció révén a társaság két jelentős ingatlaneleme kerülhet az Appeninn tulajdonába; egy kecskeméti és egy szentesi logisztikai funkciót betöltő ingatlan.
A Rotux Zrt. nevezett ingatlanállománya egy beolvadással  kerülhet át az Appeninn birtokába. A Rotux Zrt. beolvadásával 170 millió forint készpénzállományhoz jut az Appeninn.  

Az átalakulással egyben az Appeninn Nyrt. jegyzett tőkéje  255.884.000 forinttal emelkedik, a tőketartaléka pedig 890.931.000 forinttal nő, így az Appeninn Nyrt. saját tőkéje az átalakulással 1.322.239.000 forinttal, több mint 4,5 milliárd forintra fog emelkedni.
Az Appeninn Nyrt. későbbi tőketartalékának és eredménytartalékának adatait az átalakulást követően elkészülő végleges vagyonmérleg fogja tartalmazni.
Az átalakulással az Appeninn Nyrt. ingatlan portfóliója jelentős értéket képviselő ingatlanokkal és likviditási forrással fog gazdagodni. Saját tőke ellátottsága és eredménytartaléka jelentős összeggel növekszik - áll a közleményben.

"Az összeolvadás jogi összetettsége és a Rotux ingatlanelemeinek piacképessége elkerülhetetlenné tette, hogy a most bejelentett tranzakció megvalósíthatósága érdekében - technikai lépésként - az Appeninn főtulajdonosa, a Lehn Consulting 2011. január első napjaiban már 50 százalékos részesedést szerezzen a Rotux-ban" - idézi a közlemény Székely Gábort, a tőzsdei társaság igazgatótanácsának elnökét.

Az Appeninn részvényei hétfőn délelőtt 448 forinton forogtak, mintegy 3 százalékkal erősödtek a pénteki záráshoz képest. A "B" kategóriás részvény legmagasabb záróára az elmúlt egy évben 442 forint, legalacsonyabb 250 forint volt.

Cikkajánló: 

$$3285$$

$$3282$$

$$3286$$