Tavaly már növekedett az európai ingatlanpiac

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az európai ingatlanpiac 2,6 százalékkal növekedett - értékalapon - 2010-ben, a fellendülés motorja 2009-től az Egyesült Királyság, Magyarországon idén már nem zuhannak tovább a lakásárak - egyebek mellett ezeket tartalmazza a CB Richard Ellis (CBRE) MTI-hez eljuttatott elemzése.

Az Egyesült Királyságban volt tavaly az értéknövekedés a legmagasabb 8,9 százalékkal, majd Franciaország következett 4,4 százalékkal. A skandináv növekedés 3,4 míg a németországi 1,4 százalék volt. Az említett négy piacon zajlott tavaly az ingatlanbefektetések zöme. Pozitív tőkenövekedés volt megfigyelhető aközép- és kelet-európai ingatlanpiacon is, bár ez elsősorban Lengyelországnak köszönhető. Lengyelország volt a negyedik legerősebb ország a vizsgáltak közül.

A szektorokat tekintve a kiskereskedelem volt a legerősebb 3,5 százalékkal a második helyen pedigaz irodapiac állt 3,2 százalékkal.

A közlemény megjegyzi, hogy idén Magyarországon vélhetően már nem zuhannak tovább a lakásárak. Viszont egyedül a prémium szegmens az, ami a válság alatt is értékállónak bizonyult és ma - az egyelőre még pangó piacon - fejlesztésre érdemes piacot jelent.

Cikkajánló: 

$$3295$$

$$3296$$

$$3292$$