Üzletszerű ingatlanértékesítés álcázva

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csaknem 150 millió forinttal károsította meg az államháztartást az a budapesti adózó, aki sorozatos és üzletszerűen folytatott ingatlanértékesítésekből származó jövedelmét - magánszemély szokásos mértékű, hétköznapi jogügyleteinek álcázva - külön adózó jövedelemként tüntette fel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Adó Főigazgatósága a közlemény szerint a személyi jövedelemadó (szja) bevallások utólagos ellenőrzése során figyelt fel arra a budapesti magánszemélyre, aki éveken át összesen 490 millió forint ingatlanértékesítésből származó külön adózó jövedelmet vallott be, így adófizetési kötelezettségét is a kedvezményes adókulcsú szabályok alapján állapította meg.

Mint az eljárás során kiderült, az adózó számos ingatlant vásárolt, amelyek egyikében sem voltbejelentve állandó lakosként, egyiket sem használta életvitelszerűen, hanem rövid időn belül több tucat lakást haszonnal továbbértékesített. Ez azonban üzletszerű tevékenységnek minősül, ezért nem tartozik a kedvezményes ingatlan adózási rendelkezések alá. Mindezek következtében ahatóság az adózó ingatlanforgalmazásból származó jövedelmét az általános adózási szabályok alá eső jövedelemnek minősítette, és ennek alapján állapította meg az adókötelezettséget, a magánszemély így végül csaknem 150 millió forint adókülönbözet megállapításával szembesülhetett.

A közlemény hangsúlyozza: a NAV fokozottan ellenőrzi a sorozatos ingatlan adásvétellel összefüggő adózási szabályokbetartását, így a jövőben is lehet számítani hasonló ellenőrzésekre.

Cikkajánló: 

$$3290$$

$$3291$$

$$3292$$