Több az új ingatlan közvetítő cég, mint a megszűnt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A múlt év végén 44.350 cég foglalkozott ingatlanügyletekkel Magyarországon, ez 1.303-mal több az egy évvel korábbi számhoz képest, annak ellenére, hogy tavaly összesen 1.260 céget számoltak fel ezen a területen - közölte az Opten céginformációs adatbázisára hivatkozva a gazdasag.hu kedden az MTI-vel.

Az új cégek növekvő száma két okra vezethető vissza. Amíg volt elég megbízás, addig az ügynököknek megérte egy-egy nagyobb ingatlanos franchise-hálózathoz csatlakozni. A piac összeomlása óta azonban mind többen érzik úgy, hogy azt a kevés üzletet, ami van, érdemesebb saját szakállukra megkötni. Emellett egyre több ingatlanfejlesztő dönt úgy, hogy saját kézbe veszi a forgalmazást, mert az alacsony árak miatt nem akarnak költeni a közvetítőkre. Üzletileg mindkét megoldás kockázatos, ám ilyen sovány piacon sokan vállalják ezeket a kockázatokat.

A piac zsugorodására a következő példát hozza a közlemény: ha egy régebben 25 millióra taksált lakás most 22 millióért cserél gazdát, azon a közvetítő - 3 százalékos jutalék mellett - 90 ezer forintot veszít, de még mindig van 660 ezer forint bevétele. Amennyiben ezt a lakást meg sem hirdetik, akkor a bevétel nulla és ez az ami igazán komoly problémákat okoz az ingatlan közvetítő szektorban.

Cikkajánló: 

$$3320$$

$$3321$$

$$3322$$