Áremelésre készül a Holcim

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nyersanyagok drágulása és a szállítási költségek növekedése miatt az idén árat emel a svájci Holcim, az építőipari alapanyaggyártás egyik legnagyobb szereplője.

A Magyarországon jelentős érdekeltségekkel rendelkező társaság szerdai közleménye szerint az áremelés várhatóan nem okoz visszaesést a forgalomban, mert a fejlett piacokon is beindul az építőipar, a feltörekvő térségekben pedig folytatódik a növekedés.

A társaság nyeresége tavaly 1,18 milliárd frank volt, 19,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A bevétel 21,13 milliárdról 21,65 milliárd frankra nőtt, Európában viszont, ahonnan a teljes bevétel 30 százaléka származik, 10,7 százalékkal csökkent a forgalom.

A visszaesést az építőipart korlátozó kemény téli időjárás, a kontinens déli és keleti térségében továbbra is nehéz gazdasági helyzet és a kormányzati gazdaságösztönző kifutása okozta. Az év második felében jelentős kapacitások voltak kihasználatlanok, erősödött a verseny és csökkentek az árak - áll a cég közleményében.

Az 1912-ben alakult Holcim csoport fő tevékenysége a cementgyártás, ebben az ágazatban a második számú szereplő. Magyarországi árbevételének is a cementgyártás - a hejőcsabai és a lábatlani üzem - adja a legnagyobb hányadát.

Cikkajánló: 

$$3320$$

$$3321$$

$$3322$$