Elutasította a soproni önkormányzat keresetét a Győri Ítélőtábla

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jogerősen elutasította a Győri Ítélőtábla szerdai ítéletével a soproni önkormányzat keresetét, amellyel egy helyi ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapítását kérelmezte.

Az adásvétel a 2006. október 1-jei önkormányzati választás előtt négy nappal történt. Az akkori polgármester (MSZP-SZDSZ) közgyűlési felhatalmazás nélkül döntött arról, hogy az érintett belterületi ingatlant és a rajta lévő lebontandó építményt csaknem 23,9 millió forintért értékesítik. A kereset szerint az adásvétel jogszabályba ütközött, mivel az értékesítésről csak a közgyűlés határozhatott volna, tekintettel arra, hogy az ingatlan értéke meghaladta a 20 millió forintot.

Az önkormányzati választás után a Fidesz vezette új összetételű közgyűlés újabb értékbecslést szerzett be, amely szerint az érintett ingatlan több mint 60 millió forintot ér. Emellett a versenyeztetési eljárás mellőzését is jogszabálysértőnek tartotta.

Az elsőfokú bíróság ítéletével nem minősítette alaposnak a felperes önkormányzat keresetét, az ítélőtábla pedig helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az indoklás szerint az önkormányzat fellebbezésében előadott érvek megalapozottságának eldöntése szakkérdés, és a soproni önkormányzat az ítélőtábla ismételt tájékoztatására sem kérte szakértő kirendelését. Az ítélet jogerős.

Cikkajánló: 

$$3329$$

$$3330$$

$$3327$$