Földrengésveszélyes övezetben építenek atomerőművet Törökországban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Földrengésveszélyes övezetben építik fel az első törökországi atomerőművet, az ankarai kormány a Japánban történt kettős katasztrófa ellenére sem áll el a tervektől - szögezte le szerdán Tayyip Erdogan miniszterelnök, aki szerint "nincs beruházás kockázat nélkül".

Oroszországi útja előtt tett nyilatkozatában a kormányfő hangsúlyozta: aki minden kockázatot ki akar zárni, az nem építhetne kőolajvezetéket sem, de még egy üvegpalackot sem volna szabad hűtőszekrényben tárolnia.

Erdogan Moszkvában egyebek mellett a Törökország déli partvidékén, Akkuyu térségében tervezett nukleáris erőműről is tárgyal vendéglátóival. A földrengésveszélyes terülten induló 20 milliárd dolláros beruházás elvégzésére egyetlen cég, az Atomsztrojexport orosz állami vállalat pályázott - számolt be a dpa német hírügynökség.

Az ankarai vezetés egy második atomerőmű megépítését is tervezi, erről japán cégekkel tárgyalnak.

Törökország az egyik leginkább földrengésveszélyes ország, a térségben történt földmozgások egész városokat döntöttek már romba, a kormány szerint azonban a nukleáris erőműveket biztonságosan lehet majd üzemeltetni. A 72 millió lakosú országban energiaválság fenyeget, mert az erőművi fejlesztések eddig nem tartottak lépést a gyorsan fejlődő gazdaság energiaéhség növekedésével.

Cikkajánló: 

$$3340$$

$$3342$$

$$3341$$