Infrastrukturális beruházásokat sürgetnek Romániában a külföldi befektetők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tíz nagyszabású beruházásra kellene összpontosítania a román kormánynak a romániai külföldi befektetők tanácsa szerint, és a kabinetnek sürgősen ki kellene választania, hogy mely beruházások élvezzenek előnyt a megkezdett több tízezer közül.

A befektetők tanácsa arra emlékeztetett, hogy Romániában jelenleg 46 ezer beruházást kezdtek meg, de befejezésükre nincs elegendő pénz. A tanács szerint ezért a kormánynak azokra a nagyszabású projektekre kell összpontosítania, amelyek új munkahelyeket teremtenek, és az állami költségvetést is további jövedelemhez juttatják.

A befektetők tíz nagy beruházást ajánlottak a kormány figyelmébe. Ezek összértéke eléri a 32 milliárd eurót, számításaik szerint a román bruttó összterméket összesen 23 százalékkal növelhetik több év leforgása alatt, és csaknem félmillió új munkahelyet teremthetnek. Számításaik szerint az állami költségvetésből 11,9 milliárd euróra van szükség a tíz beruházás költségeinek részleges fedezésére, a kiadás többi részét európai uniós pályázatokból és a versenyszféra hozzájárulásából lehet előteremteni. Szerintük ez a kiadás azért éri meg az államnak, mert ugyanakkor 8,9 milliárd euróval gyarapodna az állami büdzsé bevétele is a beruházások nyomán.

A külföldi beruházók autópálya és vasút-építési projektek mellett több energiaipari beruházást is sürgetnek. Ezek között van az Erdélybe tervezett vízerőmű, amelynek kapacitása ezer megawatt lenne. Javasolják még a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának megépítését, valamint a szélenergia termelésére alkalmas Dobrogea infrastruktúrájának kiépítését. A befektetők egyebek között azt is javasolták, hogy Románia 2020-ban vagy 2024-ben rendezze meg közösen Magyarországgal vagy Bulgáriával a labdarúgó Európa-bajnokságot.

Cikkajánló:

$$3357$$

$$3358$$

$$3359$$