Hatszázmilliós vízrendezési beruházás a Rinya mentén

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az idei év egyik legfontosabb, az Európai Unió által támogatott csaknem 600 millió forint értékű térségi vízrendezési projektjét, a Rinya-patak vízrendszerének rekonstrukciós tervét is bemutatták a szakembereknek hétfőn Barcson, a víz világnapja alkalmából rendezett konferencián - tudatta Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A Babócsát, Lábodot Szabást érintő rekonstrukció célja, hogy az ottani vízfolyások alkalmasak legyenek az árvizek levezetésére - írta közleményében a hatóság, hangsúlyozva: Belső-Somogy e három - állami kezelésű - kisvízfolyása számos társulati, önkormányzati és üzemi kezelésű vízfolyás, árok vizeinek elvezetését biztosítja, "nem mindegy tehát, milyen állapotban vannak, és hogyan képesek levezetni az áradásokat".
 
A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programja, "A felszíni vizek védelmét szolgáló fejlesztések regionális jelentőségű vízvédelmi területeken DDOP 5.1.5.A/2F" konstrukció keretében valósulhat meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.
 
Az 577 millió forint összköltségű projekt kedvezményezettje a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A beruházás befejezésének határideje ez év novembere.
 
A konferencia részvevői előadásokat hallhattak az ivóvízminőség javításáról, Barcs vízgazdálkodásáról, Kaposvár vízellátásának biztonságáról, valamint megismerhették Pécs európai uniós finanszírozású csatornaprojektjét.
 
A rendezvényhez kapcsolódóan egy kiállításon bemutatták a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által Somogy és Baranya megyei oktatási intézményekben meghirdetett rajzpályázatra érkezett több száz alkotásból a zsűri által legjobbnak ítélt munkákat.

Cikkajánló:

$$3357$$

$$3358$$

$$3359$$