Vita a badacsonyi borszálló beruházás miatt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa vizsgálatot indított, jogszerű volt-e Badacsonytördemic településrendezési tervének módosítása egy borszálló beruházás területét érintő övezetátsorolással - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Vollmuth Péter polgármester, aki az üggyel kapcsolatban feljelentést tett az ügyészségen rágalmazás miatt.

Vita alakult ki Badacsonyban amiatt, hogy Badacsonytördemic szívében borszállót építene egy magánvállalkozás, amelyre a településnek nagy szüksége lenne, ellenzői szerint viszont több szempontból aggályos a beruházás.

Vollmuth Péter elmondta, egy feljelentés nyomán kezdődött a héten az ombudsmani vizsgálat a beruházás körülményeinek kivizsgálására. Az üggyel kapcsolatban mind az önkormányzatot, mind a személyét érintő, valótlan információkat juttattak el bejelentők az ombudsmanhoz, a megye vezetőjéhez és országgyűlés képviselőkhöz, ezért tett rágalmazás miatt feljelentést a Veszprém megyei ügyészségen.

A polgármester beszámolója szerint magyar befektetőkből álló magántársaság vásárolta meg 3 éve a hajdani Badacsonyvidéki Pincegazdaság badacsony-lábdihegyi, igen elhanyagolt állapotban lévő pincéjét, a hozzá tartozó mintegy 2,5 hektárnyi területtel. A befektetői kör kérte a terület átminősítését ipari és gazdasági övezetből turisztikai övezetté, hogy borszállót építhessen rajta, amihez az önkormányzat hozzájárult, módosítva a településrendezési tervét. 

Vollmuth Péter hangsúlyozta, ennyi volt a település közreműködése az ügyben, az átsorolást egyébként is célszerű volt megtenni a falu közepén fekvő területre. Az, hogy minden szempontból megfelelő beruházás valósulhasson meg rajta, a hatóságok feladata és jogköre ellenőrizni - tette hozzá.

Beszámolója szerint a Vino Terra Kft. néven futó projektcég tervei az elmúlt évekbentöbb hatósági szűrőn is átmentek, így az Országos Építészeti Tervtanácsén is. Többször kellett módosítani, egyebek közt alábbadva a kezdetben 150 szobáról szóló tervekből. A polgármester tudomása szerint ajelenlegi, már a legtöbb engedély birtokában lévő, de hiánypótlásra visszaküldött (tehát még nem végleges) tervek 80 szobás borszállóról szólnak. A beruházás része a területen található, helyi védettséget élvező Ranolder pince helyrehozatala is.

"A magas munkanélküliséggel küszködő Badacsonytördemic természetvédelmi terület, ahol már vállalkozások sora ment tönkre, ipar ide nem telepíthető, ezérta helyi embereknek legfőbb esélye a megélhetésre a turizmusban van" - fogalmazott Vollmuth Péter.  A lakosok zöme ezért támogatja a szállodaépítést - mutatott rá. Az ellenzők csoportja ugyanakkor főként olyanokból áll, akik pár éve vásároltak nyaralót a faluban, illetve akiknek a megélhetése nem a településhez kötődik. 

A vita miatt közelmúltban indított aláírásgyűjtésen a 950 lelkes település aktív szavazóinak 90 százaléka, közel 500 lakos támogatta a beruházást - közölte a polgármester. Többen az építményadó kedvezmény miatt jelentkeztek be a faluba, ők nemigen nyilvánítanak véleményt a helyi dolgokkal kapcsolatban - tette hozzá, magyarázatul, hogy kik is azok a "nem aktív szavazók".

Szeremley Huba, a településen lakó borász szerint lenne helye egy szálláshelybővítő beruházásnak, de a tervezett építkezés nagyságrendje nem illik egy ilyen kis falu szívébe. Mind az építkezés, mind az üzemeltetés problémát okozna a helyi közlekedésben, amíg kisajátításokkal nem szélesítik ki a szálló megközelítésére szánt utat. Márpedig ennek végrehajtásáról eddig nem esett szó, pénze az önkormányzatnak valószínűleg nem lesz rá, a befektető pedig elzárkózott ahelyzet megoldásától - tette hozzá.

A borász szerint fontos kérdés, hogy rányomhatja-e a bélyegét a badacsonyi tájra egy olyan új építkezés, amiről sem a településen élők, sem a társadalom előzetes nem rendelkezhetett előzetes információkkal. Az ellenzők közül ugyanis eddigtöbben hiába próbáltak megismerkedni a beruházás részleteivel, az építésügyi hatóság szerint mivel nem telekszomszédok, nem ügyfelek, ezért nem juthattak betekintéshez és információhoz a tervekkel kapcsolatban. Számukra a közelmúltban, egy lakossági fórumon derült ki -amin a tervező is részt vett -, hogy nem egy 20-30 szobás panziót, hanem egy 80 szobás, 200 fős konferenciateremmel rendelkező SPA wellnessszállót kívánnak építeni a beruházók a település közepére - állítja a borász.

Véleménye szerint gyanakvásra ad okot az is, hogy a területet egy Demján Sándor érdekeltségű cégtől megvásároló, és körülötte több tördemici ingatlant is felvásároló befektetők nem fedik fel kilétüket, miközben a céginformációkból látható, hogy a tulajdonosi hátterük egészen Ciprusig nyúlik, és több, eddig sikerre nem vitt magyarországi nagyberuházásban is érdekeltek.

A neves borász megjegyezte: hibásnak tartja az a gyakorlatot, amelyben csak a hivataloknak, és legfeljebb a szomszédoknak van beleszólásuk egy-egy nagyberuházásba, a lakosságnak és a társdalomnak pedig nincs.

AzMTI megpróbálta megtudni a beruházást tervezők álláspontját is, de az egyik elért befektető nem kívánt nyilatkozni, a tervező nem nyilatkozhatott, a cég ügyvezetője pedig eddig nem reagált a hírügynökség többszöri megkeresésére sem.

Cikkajánló:

$$3364$$

$$3361$$

$$3363$$