Fejlesztés a kínai exportra termelő famegmunkáló üzemben

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kanadai és kínai exportra termelő famegmunkáló kisüzem fejlesztésére nyert 70 millió forintos európai uniós támogatást a Zala megyei Dobriban található Hory és Társai Kft. - hangzott el a 140 millió forintos beruházás csütörtöki átadásakor.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a rendezvényen azt mondta: példaértékű fejlesztés valósult meg a cégnél, mert egyszerre szolgálja a munkahelyteremtést, az exportvezérelt termelés bővítését és a kis- és középvállalkozások támogatását. A gazdasági bajainkon, foglalkoztatási nehézségeinken akkor tudunk úrrá lenni, ha a kis- és középvállalkozói réteg a helyi alapanyagból, helyi munkaerővel tud értéket előállítani - húzta alá.

Egyenesen csúcsteljesítménynek nevezte, hogy egy magyar kisvállalkozás képes olyan terméket előállítani, amit Kínába exportál. Hozzátette: nem elég a jó minőség, és a tradíció, kell ehhez az a kapcsolatrendszer is, ami Amerikától Kínáig ér.

Manninger Jenő, a támogatást megítélő Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként kitért arra, hogy a régióban a következő három évre még rendelkezésre álló 39 milliárd forint fejlesztési forrást éppen a hasonló, vállalkozásfejlesztési célokra kívánják átcsoportosítani. Különösen fontosnak ítélte a Dobriban megvalósított beruházást, amely a Zala megyében gazdasági szempontból rendkívül hátrányos helyzetűnek tartott Lenti-Letenye térségében valósult meg.

Balogh Miklós, a társaság egyik tulajdonosa arról számolt be, hogy cégüket 1993-ban hárman hozták létre. Fő tevékenységük a fűrészáru-gyártás, de ezen kívül falemez és épületasztalos-ipari termékek gyártásával, épületasztalos szerkezetek szerelésével, fa termékek, padló és falburkolat gyártásával, nyílászárók készítésével is foglalkoznak.

Tavaly 80 millió forintos árbevételt értek el, az idén viszont már a meglévő szerződéses állomány értéke meghaladja a 200 millió forintot, ennek 60 százaléka pedig exportra, elsősorban Kínába kerül. A támogatott beruházással újjáépítették és új berendezésekkel szerelték fel eddigi gyártócsarnokukat.

A tavaly év végén még 9 embert, jelenleg pedig 16 dolgozót foglalkoztató cég tulajdonosa az MTI kérdésére elmondta: intarziás parkettáikat, egyedi nyílászáróikat és más famunkáikat építették be a gödöllői Grassalkovich-kastélyba, a budai Sándor Palotába, a pesti Károlyi-palotába és a pécsi püspökség épületeibe is. Torontóban luxuslakások építésében vettek részt, s az ott közreműködő amerikai-kanadai tervezőcsapat "vitte magával" a céget kínai luxuslakások építéséhez.

Balogh Miklós említést tett arról is, hogy újabb, ezúttal mintegy 300 millió forintos beruházást is terveznek, új üzem építését Dobriban, ahol elsősorban exportra szánt dizánjbútorokat gyártatának, szintén amerikai kapcsolataikat felhasználva.

Cikkajánló:

$$3365$$

$$3366$$

$$3363$$