Félmilliárdos uniós iskolai informatikai fejlesztés Szabolcsban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Európai Unió támogatásával több mint félmilliárd forint értékű iskolai informatikai fejlesztés valósul meg öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Nyíregyházán, Nagykállóban, Tiszalökön, Kótajban és Ópályiban - közölték az érintett városok, illetve községek projektvezetői hétfőn az MTI-vel.

Az unió által százszázalékosan finanszírozott oktatási beruházások részeként  Nyíregyházán, Nagykállóban és Tiszalökön 1016 tanulói és 39 tanári laptopot helyeznek üzembe, míg Kótajban 31, Ópályiban pedig 24 számítógépet használhatnak a diákok a kialakított számítógépteremben  az együttesen 128,6 millió forint összegű támogatással megvalósított fejlesztés eredményeként.

Nyíregyházán emellett folyamatban van egy pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastrukturális fejlesztés is, amelynek értéke meghaladja a 398 millió forintot. Az úgynevezett "Intelligens iskola" létrehozását szolgáló fejlesztés augusztus végéig valósul meg.

Nyíregyháza öt általános iskolájában - a számítógépes rendszer sikeres próbaüzeme után - hétfőn tartották a diák laptopprogram projektzárását. Az oktatási intézményekben mintegy 78 millió forint összegű uniós forrásból 583 tanulói és 23 tanári laptopot vásárolhattak, illetve kialakíthatták a számítógépes rendszer működéshez szükséges korszerű eszközhátteret is.   Nagykállóban 43,5 millió forint támogatást költhettek a számítógépes fejlesztésre, 379 tanulói és 14 tanári laptop vásárlására.

Tiszalökön a kisváros önkormányzata - ugyancsak sikeres pályázata alapján - 7,3 millió forintot fordíthat szoftverek, laptopok, szolgáltatási csomagok és eszközök beszerzésére.    Kótajban a hátrányos helyzetű gyermekek tanulási esélyeinek javítására hozták létre az általános iskolai korszerű számítógépes szaktantermét, 14,8 millió forint összegű uniós támogatásból. A projekt részeként kilenc interaktív táblát is vásároltak az oktatási intézménynek.      

Ópályiban 11 millió forint volt a pályázaton nyert brüsszeli forrás, amelyből 27 iskolai asztali számítógépet, tantermi és szolgáltatási csomagokat, illetve szoftvereket szereztek be 3 gépet a tanárok kaptak). A számítógéptermet pedig az Ópályi Általános Iskola Tanulóiért Közalapítvány alakította ki és bútorozta be saját költségéből, mintegy 600 ezer forintból.

Cikkajánló:

$$3375$$

$$3371$$

$$3372$$