Kedvezményes hitelkontingens használt lakás vásárlásához

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Otthon Centrum (OC) ingatlanforgalmazó franchise hálózat egy támogatott, használt lakás vásárlására is felhasználható hitelkontingens bevezetését javasolja a nem fizető lakáshitelesek gondjainak enyhítését célzó készülő csomagban.

A cég szerint ez a megoldás felszívná a kényszerértékesített lakásokat, és lendületet adna a lakáspiacnak.

A közleményben kifejtik, hogy az eddigi nyilatkozatokban megjelent kormányzati szándék, miszerint a nem fizető lakáshitelesek otthonait támogatott kamatozású hitellel lehetne megvásárolni, torzítaná a piacot. Azok a lakáshitelesek, addig eddig törlesztettek, de a problémáik miatt eladnák a lakásukat, hátrányba kerülnének a nem fizetőkkel szemben - véli az OC.

Ezért javasolja a társaság a kedvezményes kamatozású hitelkontingenst, amely minden használt lakásra vonatkozna - a vételárhoz képest meghatározva a hitel arányát. Analógiaként említik, hogy a  korábbi kamattámogatás - bevezetésétől - 2002-től jelentősen élénkítette a lakáspiacot, egy év alatt harmadával növelve a tranzakciók számát. A kamattámogatás hosszú távú költségvetési hatására a közleményben nem térnek ki.

Cikkajánló:

$$3378$$

$$3377$$

$$3372$$