Civilek szerint szabálytalanul épülnek a napozóteraszok a velencei strandon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Velencén, a part közelében betonaljzatra épülő napozóteraszok lebontását követeli a Sz-Épülő Velencét Környezet - Kultúra Egyesület arra hivatkozva, hogy azokra nem volt engedélye az önkormányzatnak. A város polgármestere szerint a Velencei-tó kapuja elnevezésű projekthez minden engedély megvan.

A 2,2 milliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással megvalósuló Velencei-tó kapuja projektre 2008 decembere óta jogerős kivitelezési és vízjogi engedélye van az önkormányzatnak - hangsúlyozta Oláhné Surányi Ágnes (független) az MTI-nek. 

Mint mondta, a napozóteraszok a beruházás részei, felépítésükhöz nem kellett külön engedély. Mivel nem számítanak építménynek, nem vonatkozik rájuk az a kormányrendelet, amely szerint a parttól hat méterre csak külön engedéllyel lehet építkezni. 

A polgármester hozzátette: mivel azonban a teraszok szélfogó falai "nem sikerültek szépre", esztétikai okokból, a vízügyi hatósággal egyeztetve, 30 napon belül lebontatja őket az önkormányzat. Helyükre kandelábereket helyeznek el, a teraszok betonaljzatára pedig faburkolat kerül. 

Egy másik civil szervezet, az Angelika Egyesület által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Sz-Épülő Velencét egyesület birtokába került hivatalos jegyzőkönyv szerint "a mederkezelői hozzájárulás nem terjed ki a vasbeton teraszokra".

"A látványterveken íves fateraszok látszanak betonfalak nélkül, míg a tóparton épült összesen öt beton monstrum a valóságban fél teniszpályányi nagyságú, téglalap alakú, és két méter magas vasbeton falak határolják őket" - olvasható a közleményben. 

A Velencei-tó kapuja elnevezésű, az Európai Unió által 1,5 milliárd forinttal támogatott, az önkormányzat tulajdonában levő 20 hektáros területen megvalósuló projekt keretében 10 ezer négyzetméteres lidós, homokos strandot alakítanak ki, új kikötő és gyalogoshíd, valamint 2700 négyzetméter alapterületű szolgáltatóközpont épül. A beruházás ellen kezdettől tiltakoztak a civil szervezetek.    

A kivitelezési munkák tavaly októberben kezdődtek meg. A strandon várhatóan június 15-re végeznek a munkálatokkal, a projekt részeként megépülő, 32 üzletet, közösségi teret és körpanorámás házasságkötő termet is magában foglaló szolgáltatóközpontot pedig várhatóan az ősz elején adják át. 

A projekt megvalósításától Velence idegenforgalmának fellendülését és a jelenleg két hónapos turisztikai szezon meghosszabbodását várja a velencei városvezetés.

Oláhné Surányi Ágnes a projektet érő támadások mögött egyéni érdekeket sejt, a tiltakozók közül többen attól félnek, hogy a megnövekedett forgalom zavarni fogja a beruházás környéki ingatlanok tulajdonosait, pedig a beruházást úgy tervezték meg, hogy az ne zavarja a környéken élők, pihenők nyugalmát - mondta.

Cikkajánló:

$$3385$$

$$3381$$

$$3382$$