Állami ingatlant kapott a bökönyi önkormányzat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kormány döntése alapján több száz állami tulajdonban lévő ingatlant adnak át ingyen és tehermentesen a kijelölt önkormányzatok számára - közölte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője az egyik ingatlan átadása alkalmából szombaton, Bökönyben.

A szabolcsi településen a korábban takarmányboltként üzemelő, 500 négyzetméteres épületet kapta meg a község önkormányzata, az épületben a tervek szerint egy helyi piacot alakítanának ki.

Budai Gyula az átadáson hangsúlyozta: a kezdeményezés követendő példa, mivel nagyon sok olyan állami tulajdon van országban, amelyet nem hasznosítanak. Jelentős értékről van szó, az ingatlanok azonban üresen állnak, állaguk romlik, pedig ezeket az önkormányzatok többsége tudná mire hasznosítani - tette hozzá a fideszes országgyűlési képviselő.

Hangoztatta: Bökönyben találkozott egymással a kormány és a település szándéka, mivel helyben régóta tervezik egy helyi piac kialakítását. A megvalósításhoz a Széchenyi Terv kapcsolódó kiírásaira fog pályázatot benyújtani a község.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Bököny mellett Apagyon, Nyírteleken is hasonló átadásokat terveznek. Az előbbi községben például idősek otthonát alakítanának ki, utóbbi városban pedig óvodát létesítenének. A kezdeményezés Nyíregyházát is érinti, itt településfejlesztés céljára - az állatpark bővítésére - hasznosítanának egy állami ingatlant.

A kormány március 10-én hatvan állami tulajdonban lévő ingatlan ingyenes átadásáról döntött. A kapott ingatlant az önkormányzat 15 évig nem idegenítheti el, és ez idő alatt köteles a kérelmében megjelölt célra használni. A nagyobb területű, átadott ingatlanok közé tartozik a Szekszárdnak sporttelep céljára adott 53 ezer négyzetméteres telek, vagy például a Tiszakürt önkormányzatának hulladéklerakó rekultiválása céljára átadott 44 ezer négyzetméteres terület.

Cikkajánló:

$$3409$$

$$3408$$

$$3407$$