OC: olcsóbb hitellel és alacsonyabb áfával élénkíthető a lakásépítés

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A családok várakozásainak javulása mellett több jövedelem, olcsóbb hitel, és az új lakások 5 százalékos áfa-kulcs alá sorolása élénkítené a lakásépítést - állítja az Otthon Centrum (OC) Lakáspiaci Monitorában, amelyet eljuttatott az MTI-hez is.

Tavaly január és idén január között hatszázzal - 3.200-ra - csökkent az eladatlan új lakások száma Budapesten. Az idén átadni tervezett lakások száma mintegy kétezer. Ebből 500 épül a XI., 300 a XIV., míg 180 a XII. kerületben.

Az ingatlanértékesítő és tanácsadó tapasztalatai szerint a használt lakások piacán nagy a bizonytalanság, mivel nem tudni, hogy a kilakoltatási moratórium július 1-jei feloldásával mennyi lakás kerül a piacra. Az OC olyan késleltetési mechanizmust javasol, amely két évre húzná el a fizetni nem tudó hitelesek lakásainak a piacra juttatását. Ezzel nem csökkennének radikálisan a használt lakások árai. Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, hogy a bankoknak meg kell szabadulniuk a rossz hiteleiktől ahhoz, hogy nagyobb aktivitást tanúsítsanak a hitelezésben.

A használt lakások piacán a válság előtti - 2007 első negyedévi - ár napjainkig tartó változása a lakástípustól és a település helyétől függően differenciáltan változott. A budapesti téglaházaknál a négyzetméterenkénti ár 300 ezer forintról 280 ezerre csökkent. Ugyanitt a panellakások fajlagos ára 200 ezerről esett 180 ezer forintra.
A vidéki téglaházaknál 190 ezer forintról 180 ezerre esett a négyzetméterenkénti ár, ugyanitt a panel ára 160 ezerről 130 ezerre csökkent.

Cikkajánló:

$$3427$$

$$3426$$

$$3423$$