LMP: léket kapott a Zeppelin-beruházás

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az LMP fővárosi frakciója üdvözli a Fővárosi Bíróság keddi döntését, amiben megsemmisítette az V. kerületi Bécsi utcába tervezett Zeppelin pláza elvi építési engedélyét - közölte az ellenzéki párt sajtófőnöke az MTI-vel.

Püspöki Gábor közleményében azt írta, remélik, hogy most már Rogán Antal (az V. kerület fideszes polgármestere) is felhagy azzal, hogy a beruházó érdekét támogatja a közérdek ellenében. Emlékeztettek arra, hogy előző nap a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) által indított perben - melybe bekapcsolódott az ENSZ műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS is - a Fővárosi Bíróság megsemmisítette a Zeppelin pláza elvi építési engedélyét.

A döntés értelmében mind az V. kerületi, mind az illetékes – akkor közigazgatási, most kormányhivatal - jogszerűtlenül hozta meg döntését a beruházás elvi építési engedélyéről, mert nem kérte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) véleményét - írták.

Közölték, az LMP a projekt nyilvánosságra kerülése óta tiltakozik a beruházás ellen. Az LMP fővárosi frakciója már kétszer javasolta, hogy az új közgyűlés bírálja felül elődje döntését, amivel megszüntette az egyik lebontani kívánt épület, a Fischer ház műemléki védettségét.

Mint írták, eddig minden alkalommal levették a napirendről a javaslatukat, amit most újra beterjesztenek a közgyűlés elé. Álláspontjuk szerint módosítani kell a fővárosi szabályokkal ellentétes kerületi építési szabályzatot (KVSZ) is, mert az abban szereplő "építészeti hangsúlyra" hivatkozva adott engedélyt az V. kerület a gigászi 50 méteres épületre. Ezen felül szükség van a kerület és a beruházó között, álláspontunk szerint jogellenesen megkötött, és titkosan kezelt területrendezési szerződés újratárgyalására is - fűzték hozzá.

A bíróság döntése értelmében az UNESCO világörökségéhez tartozó, és védőzónájába eső terület valamennyi ingatlanán biztosítani kell az építészeti értékek védelmét. Tehát az egyedileg nem védett épületek sem bonthatók, mert az az egész terület értékét csökkentené - írták.

A bíróság döntésével nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás újragondolására, új koncepcióra van szükség, melyet a nyilvánosság és az építész szakma bevonásával kell kialakítani - fogalmazott Püspöki Gábor. A keddi bírósági döntés után a BVA és a beruházó is közleményt adott ki.

Előbbi egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a bíróság az elsőfokú hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Utaltak arra, azért indított pert a "gigantikus, városképromboló terv" engedélye ellen, mert a hatóságok nem vonták be az eljárásba a műemlékvédelmi szakhatóságot, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt.

A beruházó Immobilia Real Estate Development (IRED) Kft. a bíróság döntéséből azt a következtetést vonta le, hogy felgyorsulhat a Zeppelin beruházás engedélyeztetése. Mint írták, a bírósági ítélet értelmében az V. kerületi önkormányzat első fokú hatóságként, eljárhat a projekt engedélyeztetési folyamatában.

Emlékeztettek arra is, hogy a kft. januárban visszavonta a bontási engedélyre vonatkozó kérelmét annak érdekében, hogy az érintett felekkel együtt - így többek között az örökségvédelemért felelős hivatal bevonásával - dolgozza ki a beruházás engedélyeztetésének a feltételeit.

Cikkajánló:

$$3456$$

$$3455$$

$$3454$$