Megkezdődött a Stein palota lakóinak kártérítési pere

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Fővárosi Bíróságon csütörtökön megkezdődött a VI. kerületi Andrássy út 1. szám alatt álló társasház kártérítési pere. Az egykori Stein palota lakóközössége azért nyújtott be keresetet a bírósághoz, mert - álláspontjuk szerint - az épület tetőterében 400 millió forintos kárt okozott egy beruházó.

Az épület egy része szerintük azért vált életveszélyessé, mert a beruházó - aki egyben tulajdonosa is a tetőtéri ingatlannak - 2001-ben építkezésbe kezdett, ám egy elszámolási vita miatt a kivitelező 2003-ban levonult a munkaterületről.

A félbehagyott munkálatok után életveszélyes állapotban maradt a tetőtér; a megbontott tetőszerkezet miatt a tető és a zárófödém bármikor beomolhat. A társasház közlése szerint a belváros forgalmas helyén álló épület homlokzati elemei az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca járdáira zuhanhatnak.

A statikai vizsgálat után a teljes tetőteret és az alatta lévő szintet lezáratták, továbbá azt javasolták az önkormányzatnak, hogy keríttesse el a veszélyeztetett utcai szakaszokat.

A társasházi közösség az MTI-nek korábban megküldött közleményében arra figyelmeztetett, hogy "halálos áldozatokkal is járó tragédia" várható, ha a beruházó vagy az önkormányzat nem tesz lépéseket az életveszély elhárítására.

Az alperes képviselője az első tárgyalási napon arról beszélt, hogy szerintük nem a tulajdonos-beruházó magatartására, mulasztására vezethető vissza a tető állapota. Arra mutatott rá, hogy a tetőszerkezet rossz állapota már akkor is ismert volt a társasház lakói előtt, amikor a cég (1996 körül) megvette a tetőteret, és nincs olyan szerződés, amely őket a munka elvégzésére kötelezné.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy - a jogszabályok szerint - a társasház közös tulajdonrészei, így például a tetőtér felújítása, állagmegóvása a társasház közös kötelezettsége. Az alperes védője ezzel összefüggésben jelezte: akár viszontkeresettel is élhetnek a felperessel szemben, amiért az elmulasztotta a felújítási kötelezettségét.

Az alperes arra nem tért ki, hogy az általuk megbontott tetőszerkezetet 2003 óta miért nem állították helyre. Azt hangsúlyozta azonban: az alperesnek nem célja, hogy elhúzódó peres eljárást "generáljon", ők is az ügy békés rendezésében érdekeltek.

A kártérítési per november 3-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

A társasház közössége a Facebookon oldalt nyitott "Andrássy út 1 megmentése" néven, ahol a világörökségi területen álló Stein palotáról, valamint az életveszélyessé váló épületről olvashatók, illetve láthatók beszámolók és fényképek.

Cikkajánló:

$$3459$$

$$3458$$

$$3457$$