Közös beruházásba kezd a határon Kína és Észak-Korea

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ipari központtá és turisztikai látványossággá fejleszti a közös határon fekvő Jalu-folyó egyik szigetét Kína és Észak-Korea; Phenjan szabadkereskedelmi övezetet létesítését is tervezi a területen, s komoly gazdasági hasznot remél a projekttől.

Feldolgozóipari és kereskedelmi centrummá, turistaközponttá kívánja tenni a közös határon fekvő Jalu-folyó egyik szigetét Kína és Észak-Korea. A munkálatok heteken belül, nem hivatalos források szerint május 28-án kezdődhetnek - adta hírül a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

Elkészültét követően az észak-koreai fennhatóság alatt álló sziget a kínai oldalon fekvő Dandong városban épülő ipari komplexum legfontosabb beszállító partnerévé válna, komoly gazdasági hasznot hajtva Észak-Koreának.

A tranzakciók lebonyolításának megkönnyítésére Phenjan szabadkereskedelmi övezetet hoz létre a területen.

A Hankook Ilbo dél-koreai újság értesülései szerint a beruházásról éveken át egyeztettek a felek, Kim Dzsong-il észak-koreai vezető tavaly májusi kínai látogatásán ígérte meg a sziget körül egy 50 kilométeres szabadkereskedelmi övezet létrehozását, s vízummentességet az "Észak-Korea Hongkongjába" látogató külföldiek számára.

A projekt kiterjesztéséről is szó esett, ami a jövőben egy második sziget bevonását jelentené. Egy, a határterület fejlesztésére koncentráló nagyobb beruházási projekt részeként Kína januárban Dandong és az észak-koreai Sinuiju közt egy új, hat kilométer hosszú híd építését is megkezdte, a teljes, 1,8 milliárd jüan-es (51 milliárd forint) költséget magára vállalva.

Cikkajánló:

$$3464$$

$$3463$$

$$3462$$